De la guerra antiterrorista a un futur sostenible
Drets Humans
Avui, , 24-05-2007INFORME · Amnistia denuncia el genocidi a Darfur i abusos en molts països ESPANYA · Violència de gènere, tortura i immigració, motius de preocupació
“El nostre món està tan polaritzat com en els pitjors temps de la Guerra Freda i, en molts aspectes, acull molts més perills. Els drets humans s’estan malbaratant en nom de la seguretat, tant avui en dia com en el passat. Com en l’època de la Guerra Freda, l’agenda mundial està impulsada per la por”. Així s’expressa Irene Khan, secretària general d’Amnistia Internacional (AI), que ahir va presentar l’Informe 2007. L’Estat dels drets humans al món.
Amnistia va tornar a denunciar el retrocés en matèria de drets humans arran de la guerra contra el terrorisme llançada per l’administració Bush als Estats Units després de l’11 – S i va recordar que a la presó de Guantánamo – símbol de l’aniquilació dels drets processals i de defensa més bàsics – encara hi ha 400 detinguts de més de trenta nacionalitats. Entre les preocupacions de l’ONG també hi ha el genocidi silenciós a la regió sudanesa de Darfur que porten a terme l’exèrcit sudanès i les milícies àrabs Janjawid sense que l’ONU ni la comunitat internacional tinguin una actuació decidida per aturar – lo. En la seva denúncia, AI no deixa de banda “conflictes oblidats” com el de Txetxènia, i també mostra interès per la difícil realitat a Colòmbia, l’Iraq, l’Iran, Síria, el Líban, Israel i els territoris palestins.
En un tema clàssic per a AI, i en què l’ONG internacional ha exercit una forta pressió sobre els governs, l’Informe 2007 posa en relleu que 20.000 persones estan pendents d’execució al món i que 3.861 van ser condemnades a la pena capital en 55 països. Dins d’aquesta recopilació de dades, 1.591 persones van ser executades l’any 2006 a 25 països – principalment la Xina, l’Iran, l’Iraq, el Pakistan, el Sudan i els Estats Units – , una xifra que és inferior a la registrada el 2005 (2.148 executats). Així, el nombre d’Estats abolicionistes ha augmentat i ja són 99 – l’últim que s’hi ha incorporat és Filipines – els que han abolit la pena de mort en la seva legislació per als delictes comuns.
Comerç d’armes i víctimes civils
Altres temes en què AI centra el seu interès són els civils en situacions de conflicte, la tortura, la violència de gènere i el comerç d’armes. Constatant el poc respecte que hi ha pel dret internacional humanitari, que va néixer a principis del segle XX, el 70% de baixes en conflictes recents eren persones no combatents, la majoria dones i nens. Pel que fa als altres temes, tres xifres ben eloqüents: a 102 països es registren casos de tortura i maltractaments en mans de les forces de seguretat, la policia i altres autoritats de l’Estat; una de cada tres dones pateix abusos en mans de la seva parella en el decurs de la seva vida; i cada any es gasten en armes 22.000 milions de dòlars de mitjana als països d’Àsia, el Pròxim Orient, Amèrica Llatina i l’Àfrica.
Pel que fa a l’Estat espanyol i a Catalunya, Amnistia expressa la seva preocupació per la violència de gènere, les tortures i els maltractaments policials, les denegacions del dret d’asil i les expulsions sense supervisió judicial, així com l’absència de drets humans en el procés al País Basc.
Tot i les denúncies, Amnistia és optimista sobre el futur. A més dels esforços de les ONG i de la societat civil, també reclama “un lideratge valent dels Estats i de les grans empreses”. Com assenyala Irene Khan, cal “abandonar la síndrome de la por i adoptar una visió basada en la sostenibilitat i no en la seguretat”.
(Puede haber caducado)