Barcelona Reaccions al cop policial

Del foc a les brases

denúncia · Diverses associacions adverteixen que les grans perjudicades de la batuda al Raval són les prostitutes petició · Demanen protecció per a les dones

Avui, 18-11-2006

al barri del Raval fa temps que hi cremava un incendi, de dimensions reduïdes però prou important per generar alarma. Dimecres la policia va acudir al barri per apagar el foc, però en comptes de tirar aigua damunt les flames hi van abocar gasolina. Aquesta és la dura valoració que de l’actuació contra la xarxa romanesa de prostitució fan diverses associacions i entitats barcelonines que ahir van mostrar el seu malestar de forma conjunta. Representants de SOS Racisme, la FAVB, la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats, una associació de suport a les treballadores del sexe i l’Observatori de Drets Humans de la UB van coincidir a afirmar que les grans perjudicades de l’operació policial seran, com sempre, les noies que exerceixen la prostitució, i van demanar protecció per a elles.

“Les dones que van ser detingudes sota l’acusació d’infringir la llei d’estrangeria i que la policia ha començat a deixar en llibertat, surten al carrer amb una ordre d’expulsió sota el braç i res més. No tenen diners, ni un lloc on anar a dormir: no tenen res. D’aquesta manera se les aboca a una total marginalitat”, va queixar – se Clarissa Velocci, portaveu de la Plataforma Comunitària Treball Sexual i Convivència. En termes similars es va pronunciar la representant de SOS Racisme, Begonya Sánchez, quan va advertir que “la llei d’estrangeria deixa aquestes dones en una situació molt precària, sense papers i explotades pels proxenetes”.

Les diverses portaveus d’aquestes ONG van assegurar que les noies amb qui van parlar després que la policia les hagués alliberat havien denunciat maltractaments i tracte vexatori durant la detenció. Segons van dir, fins a 25 noies han hagut de compartir cel·la a les caduques instal·lacions del centre d’internament de la Verneda, en unes condicions òbvies d’incomoditat, no només per l’elevat nombre de persones en un espai reduït, sinó també per la falta de matalassos per dormir, flassades i aigua. En aquest contxet, l’advocat Jaume Asens va explicar que s’haurà d’investigar si s’ha vulnerat la llei d’enjudiciament criminal en l’actuació de la policia. “La intervenció al Raval va ser clarament desproporcionada i és probable que s’hagin conculcat alguns drets”.

Tots van coincidir a criticar a fons l’ordenança de civisme de Barcelona, que, al seu entendre, lluny de solucionar el problema ha acabat provocant un conflicte de proporcions més grans. En aquest sentit, Joan García, de la FAVB, va afirmar que “ni amb la bronca dels veïns al carrer, ni amb la força de la policia es resoldrà aquest problema”, i va acusar l’alcalde Jordi Hereu d’actuar “amb interessos electorals”.

Dels 110 detinguts ahir ja havien sortit al carrer 53 persones, la majoria noies amb només una falta administrativa per incomplir la llei d’estrangeria. Els 57 detinguts restants passaran avui a disposició judicial. Es dóna la circumstància que la jutge que va ordenar els escorcolls als pisos del Raval està avui de guàrdia.

D’altra banda, l’Associación Catalana de Empresarios de Clubs de Alterne (ACECA) va anunciar ahir que intentarà actuar com a acusació popular en el procés judicial obert contra la xarxa de proxenetes romanesos del barri del Raval. L’ACECA va felicitar ahir el treball de la policia i va reiterar el seu suport i col·laboració als cossos de seguretat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)