El govern holandès aprova prohibir per llei que les dones musulmanes portin la 'burka'

L'executiu defensa impedir que duguin robes que els tapin la cara en els "llocs públics i semipúblics" Addueix raons de seguretat, ordre i protecció als ciutadans

Avui, 18-11-2006

El repte de la immigració i la convivència amb l’Islam al si de la societat europea amenaça de viure a Holanda un nou episodi no exempt de tensió. Aixi ho fa preveure l’anunci del govern holandès d’impulsar un projecte de llei per prohibir a les dones musulmanes portar vestimentes que tapin la cara, com ara la burka, en els llocs públics.

“El consell de ministres ha acceptat la proposta de la ministra d’Immigració i d’Integració, Rita Verdonk, de promoure, com més aviat millor, un projecte de llei que prohibeixi portar robes que cobreixin la cara en els llocs públics i semipúblics”, va assenyalar el ministeri d’Immigració.

Martin Bruinsma, portaveu del ministeri, va precisar que amb el terme de llocs “públics o semipúblics”, el govern holandès designa indrets com carrers, escoles, ministeris, tribunals de justícia, escoles o autobusos. L’executiu considera que portar aquesta mena de roba – entre la qual hi ha la burka, un vel islàmic popularitzat a l’Afganistan i que cobreix del tot el cos i la cara – en els llocs públics no és desitjable per raons de seguretat, ordre i protecció dels ciutadans.

La ministra d’Immigració, Rita Verdonk, és coneguda per les seves polítiques dures i en el passat ha mantingut xocs amb socis de la coalició. A finals del 2005, Verdonk va anunciar que l’executiu estudiaria una prohibició de la burqa després que una majoria al Parlament s’hi mostrés a favor.

Un 5% de la població d’Holanda és musulmana, però només unes quantes desenes de dones porten burka.

La relació d’Holanda amb la comunitat islàmica ha patit dificultats des de l’assassinat del cineasta Theo van Gogh per extremistes islàmics el 2 de novembre del 2004.

La decisió del goven de centredreta té lloc en vigílies d’unes eleccions en què la immigració i la nacionalitat són temes clau.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)