Immigració

La immigració enfronta els governs espanyol i francès

El ministre Caldera va recordar al seu col·lega Sarkozy que es tracta d'un "fenomen de dimensió europea" Augmenten les intercepcions d'immigrants al Marroc i el Senegal

Avui, 10-09-2006

El ministre espanyol de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, va respondre ahir a les acusacions del ministre de l’Interior francès, Nicolàs Sarkozy, en què desaprovava el procés de regularització portat a terme per l’Estat espanyol. Caldera li va recordar que França “ha fet diversos processos de regularització, que cada any documenta entre 80.000 i 100.000 persones i que només ha aconseguit repatriar 12.000 immigrants dels 25.000 a què s’havia compromès, mentre que l’Estat espanyol ho ha fet amb 54.000 persones”.

El ministre va recordar també a Sarkozy que a França, i “segons els càlculs més moderats, hi ha mig milió d’irregulars”. En un intent de suavitzar l’enfrontament verbal, el ministre de Treball i Afers Socials va assenyalar que “no es tracta d’establir polèmiques sinó de recordar que és un fenomen de dimensió europea”, per la qual cosa serà un punt “fonamental” a tractar durant la pròxima cimera de caps d’Estat i govern.
 
Tragèdia humanitària

El ministre va explicar que el govern central no és partidari de facilitar papers de manera irresponsable per a tothom, sinó que s’opta per un procés de regularització d’immigrants amb feina. Caldera, que va assenyalar que es tracta d’"una tragèdia humanitària més que no pas d’un fenomen humanitari", va dir que “s’ha d’evitar”.

El ministre espanyol es va referir també a la reunió que es farà demà amb les comunitats autònomes i les ONG per “aprofundir en el model d’acolliment dels immigrants que arriben de manera irregular, perquè fins que no són repatriats han de rebre un tracte humanitari”. En aquest sentit, l’executiva nacional de Coalició Canària va advertir ahir que hi podria haver “un conflicte institucional i social” si el govern central no corregeix la seva “erràtica” política respecte a la immigració. El 18 de setembre està prevista també una reunió del Consell de la Immigració per tractar sobre els menors i la seva tutela. Ahir mateix, desenes d’immigrants acollits al centre de Fuerteventura van intentar amotinar – se per evitar ser identificats.

Mentrestant, tant al Marroc com al Senegal es produeixen intercepcions d’immigrants. Divendres passat, una patrullera va interceptar en aigües de la costa mediterrània marroquina una embarcació pneumàtica que es dirigia cap a les costes espanyoles amb onze immigrants clandestins a bord, tots ells algerians.

D’altra banda, els serveis de seguretat del Senegal han detingut en els últims dies 146 persones que pretenien emigrar a les Canàries.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)