Reemigració: l’ombra neonazi plana sobre Europa
Avui, , 15-04-2025Durant dècades, l’extrema dreta europea ha martellejat fort un concepte: “invasió”. Fent servir dades falses, s’ha intentat fer creure que Occident havia patit una invasió de persones d’altres ètnies i cultures que “posa en risc la supervivència de la raça blanca”, com va dir el 2018 l’actual president de la regió de la Llombardia, el leghista Attilio Fontana. Quan governessin, prometien, la suposada “invasió” s’acabaria.
En realitat, l’extrema dreta governa des de fa dècades a bona part de les regions del nord d’Itàlia, ha format part dels executius centrals des del 1994 amb Silvio Berlusconi i, des del 2022, tenen la presidència del govern, del Parlament i del Senat. Giorgia Meloni no ha complert cap de les promeses fetes en matèria migratòria, els camps de deportació a Albània han estat un fracàs estrepitós i caríssim i les arribades d’immigrants via mar fluctuen com en anys anteriors.
La retòrica de “frenar la invasió” ja no és suficient per seguir fent servir els immigrants de boc expiatori, així que han començat a flirtejar amb un concepte extret directament del neonazisme, la reemigració, que va un pas més enllà. Ja no es promet impedir que arribin persones d’altres ètnies i cultures, sinó fer fora a través de deportacions en massa les que ja viuen aquí, tinguin o no la situació regularitzada, simplement pel seu origen. Volen “purificar la raça europea”, com si existís.
L’artífex d’haver desenterrat el mot neonazi reemigració i aconseguir colar – lo en el discurs de la nova dreta radical populista és l’austríac Martin Sellner, líder de l’autoanomenat “moviment identitari”, que ha fet forat entre l’extrema dreta austríaca i l’alemanya d’AfD, i ara intenta expandir – se. Està organitzant la cimera més ambiciosa feta fins ara per l’extremisme dretà més perillós. S’anomena Remigration Summit i, si res no ho impedeix, tindrà lloc a Milà el proper 17 de maig. S’hi espera l’assistència de grups violents neofeixistes, neonazis i d’extrema dreta d’arreu d’Europa i fins i tot dels EUA, vinculats al supremacisme blanc i, en particular, al Ku Klux Klan, que des de la reelecció de Trump viu una alarmant reviscolada. També han mostrat interès a assistir – hi membres de grup neonazis com l’ultraespanyolista Núcleo Nacional, l’argentí Núcleo Social i els feixistes de Casapound, que han iniciat una campanya amb més de 100 pancartes gegants arreu d’Itàlia amb el mot reemigració.
Condemnat per antisemitisme, Sellner va fer una donació de 1.500 euros al neonazi Brenton Tarrant, l’autor de la matança a dues mesquites a Christchurch, Nova Zelanda, que va deixar 51 morts, i hi va estar en contacte els mesos previs, radicalizant – lo. Declarat persona non grata al Regne Unit, Suïssa i Alemanya, que li han prohibit l’entrada per neonazi, Sellner reputa la Itàlia de Meloni i Salvini el país ideal per muntar l’esdeveniment que pretén popularitzar el mot reemigració, inspirat en el pla de deportació massiva de jueus que van idear els nazis abans de poder dur a terme els camps d’extermini –que van considerar menys costosos i més efectius.
Sellner fa anys que intenta vendre això de la reemigració, però no ha estat fins els darrers mesos, amb l’arribada de Trump, el suport d’Elon Musk i l’ascens d’AfD, que comença a sortir del pou de la marginalitat. El 6 de gener d’aquest any, Sellner va fer un post de celebració que deia “Reemigració ha arribat fins a Itàlia!” i donava les gràcies a Matteo Mauri, membre de les joventuts de la Lliga del llac de Como, per haver estat “el primer polític d’extrema dreta italià d’haver – se atrevit a fer servir el terme”. I hi afegia: “Gràcies pel teu coratge!”
A partir d’aleshores, tot es va accelerar. També gràcies a l’ajuda dels mitjans. El 15 de gener, en horari de màxima audiència, el programa Fuori dal coro, de Rette 4 (canal de Mediaset proper a l’extrema dreta) va dedicar l’episodi a la reemigració. Després de tres quarts d’hora de recrear – se de forma morbosa en històries de delictes comesos per immigrants, el presentador va donar veu al convidat, Livio Aurelio Scaramella, de 22 anys, alcalde per la Lliga d’un petit i tranquil poble de menys de 3.000 habitants de la província de Sondrio.
“Reemigració, reemigració, reemigració! Una paraula que cada dia forma més part de la nostra quotidianitat, oi?”, va arrencar el jove alcalde leghista. “Quan no mostren agraïment, ja que son ells que ens necessiten i no pas nosaltres a ells, hem de retornar els immigrants als seus països”, va prosseguir. El presentador va intervenir per donar un cop de mà al polític inexpert: “Significa tornar a casa no només els irregulars pròpiament dit sinó també els que estan en espera d’un permís de residència, els que no s’integren…”, va dir, mentre assentia amb el cap. És la definició que es troba a la pàgina web de Sellner. A partir d’aleshores, altres polítics de la Lliga i de FdI van començar, tímidament, a parlar de reemigració a les xarxes. El 12 de febrer, Sellner va fer una crida massiva pels seus canals perquè els seguidors demostressin “coratge” i s’atrevissin a fer servir el terme. L’endemà, el 13 de febrer, Jordi Aragonès, ideòleg d’Aliança Catalana (AC), va fer una piulada que simplement deia: “Reemigració”. A partir d’aquell dia, a X han començat a aparèixer bots d’extrema dreta fent servir el concepte neonazi en català. Alguns són els mateixos que es dediquen a fer propaganda de Vox, que fa uns mesos havia intentat difondre el terme, amb menys èxit.
(Puede haber caducado)