El servei municipal d’atenció a immigrants va atendre 19.500 persones el 2023

Avui, , 21-10-2024

El servei d’atenció a immigrants, emigrants i refugiats (SAIER) de l’Ajuntament de Barcelona va atendre 19.509 persones el 2023 i 10.750 durant el primer semestre del 2024. Les principals demandes dels usuaris tenen a veure amb atenció social, com l’alimentació i l’allotjament. De les persones ateses el 2023 hi ha 6.065 sol·licitants d’asil procedents de 134 nacionalitats.

El nombre de persones ateses el 2023 va ser menor que el del 2022, any en què van passar pel centre 21.000 persones. La del 2022 va ser la xifra més alta fins ara. Es va tocar sostre sobretot per l’augment en un 320% de la població ucraïnesa atesa –prop d’un miler– arran de la invasió russa d’Ucraïna. Les nacionalitats que més han fet servir el servei són Colòmbia, Perú, Veneçuela, Marroc, Hondures, Rússia, Argentina i Geòrgia. Les principals demandes que es van gestionar l’any passat tenen a veure amb peticions d’alimentació, atenció social urgent, permisos de treball i regularitzacions, formació, suport psicològic, denegacions i cites d’asil.

En total, al llarg del 2023 el servei ha realitzat més de 70.000 activitats. De les derivacions fetes als serveis especialitzats destaca l’atenció social (44%), l’assessorament per a tràmits d’estrangeria (25%) i l’assessorament jurídic en estrangeria (12%). Altres serveis són el d’assessorament jurídic en protecció internacional (10%) i el d’homologació de títols, formació i inserció laboral (9%). De les 19.509 persones ateses, 3.708 no tenien llar o es troben en situació “d’inestabilitat domiciliària”. 2.293 estaven en situació d’urgència social.

El consistori ha fet públiques aquestes dades coincidint amb l’estrena d’una nova seu del SAIER al número 173 del carrer Tarragona que reagrupa els serveis dispersos fins ara. L’equipament té més de 2.000 metres quadrats i unifica el servei que ara s’està prestant a tres seus al carrer Font Honrada, al Paral·lel i al carrer Tarragona.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicataquest matí la tasca del servei i ha assegurat que aquest és “l’antítesi” del que està fent Meloni a Itàlia. L’alcalde ha destacat el caràcter obert i divers de la ciutat i ha recordat que “Barcelona s’ha construït amb els milers i milers de persones que hi ha anat arribant al llarg dels segles, i especialment els darrers 150 anys”. Collboni ha afegit que “és a les ciutats on es troben els reptes, els problemes i les oportunitats que genera un món en permanent transformació”, i ha destacat que Barcelona reafirma el seu compromís en la defensa de drets de les persones nouvingudes.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)