immigració | els efectes de la saturació a les canàries

Baixen un 34 per cent els 'sense papers' interceptats al Pirineu

Fins a finals de juliol es van registrar un 34% menys de retorns d'estrangers que durant el mateix període del 2005 Pel pas de la Jonquera van intentar entrar-hi 4.897 immigrants més que a les Canàries

Avui, 26-08-2006

El descens de la pressió migratòria en els passos fronterers del Pirineu iniciat al maig del 2005 es manté i és especialment significatiu a la Jonquera. Fins al 31 de juliol, s’havien interceptat un 34% menys d’estrangers indocumentats que durant el mateix període de l’any anterior, segons dades facilitades per la subdelegació del govern central a Girona.

Enguany, els cossos policials van detectar 23.379 sense papers que intentaven entrar per la Jonquera (19.809), Portbou (2.442), Puigcerdà (574) i Camprodon (554). Concretament, 11.991 persones menys que el 2005. Únicament, al punt de Camprodon es van interceptar més immigrants que el 2005, però només sis.

El ministeri de l’Interior atribueix aquest descens al reforç policial dels passos fronterers, sobretot els de la Jonquera i Portbou, però també als acords policials amb França i Itàlia – que permeten controlar el tren Milà – Barcelona – i amb els països d’origen dels sense papers: Romania i Bulgària.

Encara que el nombre d’immigrants retornats ha baixat, la pressió migratòria en aquests passos fronterers és més elevada que a les Canàries. Fins a finals de juliol, al punt de la Jonquera van intentar entrar – hi 19.809 estrangers indocumentats. En pastera, ho van fer 14.589, és a dir, 4.897 sense papers menys.

Si bé la via terrestre continua sent la principal porta d’entrada de la immigració irregular, el segon punt més utilitzat són els aeroports i, en menor grau, els ports. A diferència de les frontereres, aquestes instal·lacions sí que incrementen el volum de retorns. Els retorns al Prat són una cinquena part dels de Barajas, on el 2005 es van interceptar 9.157 estrangers, mentre que als aeroports catalans les actuacions són anecdòtiques.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)