immigració | Els efectes de la saturació a les Canàries

Unió de Pagesos avisa els afiliats que no contractin 'sense papers'

Se'ls ofereix atenció sanitària i se'ls estan fent anàlitiques per controlar i evitar infeccions La majoria vénen de la mateixa regió de Mali L'ONG creu que abandonaran la granja quan acabi la campanya de la fruita

Avui, 25-08-2006

Creu Roja, amb la col·laboració de les diferents administracions, està fent un seguiment des de fa un mes del centenar de subsaharians sense papers que malviuen a la granja de Torroella de Fluvià. L’ajuda va començar el 12 de juliol quan aquesta ONG, juntament amb la secretaria per a la Immigració, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament, va fer una inspecció de la zona després d’assabentar – se que en els últimes setmanes s’hi havien instal·lat uns vuitanta immigrants.

“Abans que arribessin només n’hi vivien una quinzena ", va assegurar l’alcalde, Pere Moradell. “No tenien aigua i les escombraries estaven escampades pertot arreu. Era un abocador”, va explicar ahir la directora d’activitats i serveis de la Creu Roja a Girona, Merche Sánchez. “Sorprenentment, però, no vam trobar cap focus d’infecció”.
 
Millorar les condicions

A partir d’aquí es va fer un pla d’actuació en dues fases que ja s’està desenvolupant. En la primera es va millorar les condicions de l’espai per evitar problemes de salubritat. “Se’ls ha fet arribar aigua, se’ls ha insistit molt en la higiene personal i en la necessitat que tinguessin l’espai net, s’han instal·lat latrines i se’ls ha proporcionat cubells on llençar les escombraries”, diu Sánchez.

Tot i així, les condicions continuen sent molt precàries. “Hi ha tantes puces com vulguis”, assegurava ahir una tècnica de l’ONG que a primera hora del matí va a la granja per oferir – los ajuda. “Els comprarem coberts perquè ara mengen amb les mans”, va afegir.

També s’ha fet un cens. La majoria venen de Mali, diuen que tenen entre 18 i 36 anys, són de la mateixa zona i parlen la mateixa llengua: el bambara. “Creiem que algun són menors. El fet que siguin de la mateixa àrea facilita que la convivència sigui bona”, explica Sánchez.

Actualment se’ls ofereix atenció mèdica seguint les directrius que marca el departament de Salut. Se’ls estan fent anàlisis d’orina i de sang i plaques de tòrax. Un vehicle de la Creu Roja els du a l’Hospital de Figueres per fer – los les revisions. “Avui en vénen vuit. Creiem que només es voldran fer les anàlisis un 40%”.
 
Conèixer la seva situació

Dilluns començarà la segona part del pla que consistirà a explicant – los individualment quina és la seva situació i quines sortides tenen. “A partir de les entrevistes podrem detectar les persones susceptibles de presentar sol·licitud d’asil”, va avançar Sánchez. De fet el govern va assegurar ahir que ja ha informat els immigrants que es troben en situació irregular i que ocupen un espai privat, propietat d’un veí de Figueres.

La Creu Roja creu que la majoria d’aquests subsaharians tenen la possibilitat de tenir un sostre perquè tenen algun contacte a les comarques gironines. “El que els impulsa a quedar – se a Torroella és l’expectativa de trobar una feina al camp”, va assegurar Sánchez. Al seu parer, al setembre, quan acabi la temporada de recollida de fruita, marxaran.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)