el cicle electoral

CiU vol que els immigrants signin un "contracte amb Catalunya"

Programa electoral Planteja una detallada política d'integració dels nouvinguts que inclou l'adopció dels valors democràtics i de la catalanitat BLair Els nacionalistes s'inspiren en el model laborista britànic

Avui, 24-08-2006

Lluís Bou

CiU pensa fer de la política d’immigració un dels eixos de la seva proposta de cara a les eleccions catalanes, amb un projecte detallat que gravita sobre la idea que els nouvinguts subscriguin un “contracte amb Catalunya” a canvi de rebre les prestacions socials de la Generalitat. La fórmula està inspirada directament en les mesures que defensa el primer ministre britànic, el laborista Tony Blair. Després d’anys en què els partits havien trampejat sota el paraigua del políticament correcte, la federació nacionalista considera que la situació corre el risc de desbordar – se si no s’encara amb totes les conseqüències. I que els ciutadans reclamen respostes valentes.

Artur Mas va demanar abans de l’estiu a Oriol Pujol, encarregat de coordinar el programa electoral de CiU, que posés especial atenció en la política d’immigració. I, després de repassar diversos models europeus, s’han decantat pel del laborisme britànic

La proposta de CiU aprofita que l’Estatut preveu per primer cop competències sobre immigració per a la Generalitat, i especialment una llei que haurà d’establir un marc de referència “per a l’acolliment i la integració de les persones immigrades”. Desplegant això, proposa la llei que denomina “contracte amb Catalunya”, que fixarà una política “clara” d’integració dels nouvinguts per tal que s’adaptin a la realitat catalana. Fonts de CiU precisen que no pretenen cap imposició, sinó una integració “amb normalitat i satisfacció” als valors democràtics i a la cultura catalana, que permeti la cohesió de la societat i alhora faciliti la promoció dels estrangers.

Aquesta llei establiria els canals, entre els quals seguir algun curset, per tal que els immigrants s’incorporin als valors cívics, al respecte de la democràcia i a la llengua del país, així com als valors de la catalanitat. “Cal abandonar el criteri progre malentès que ha fracassat sorollosament, perquè es basava només en una integració legal però no pas real”, afegeixen fonts de CiU.

A canvi d’assumir el contracte amb Catalunya, els nouvinguts es podrien acollir als serveis sanitaris o d’ensenyament i a les ajudes que preveu l’Estat de benestar. Però CiU també apunta en el programa evitar els abusos que es produeixen respecte a aquests ajuts, com el fet que familiars d’alguns immigrants, amb residència al Magrib, utilitzin la xarxa sanitària catalana.
 
Sense dret a vot

CiU advoca també per un control més ferri de l’arribada d’immigrants. I descarta que els nouvinguts residents a l’Estat espanyol puguin votar si no és que obtenen la nacionalitat, cosa que creu que ha de quedar oberta. “La nacionalitat ha de ser el pas final quan s’ha produït la integració”, assenyalen les mateixes fonts.

Una altra línia de treball que proposa CiU és buscar solucions en els països d’origen, com ara l’obertura d’oficines per contractar – hi treballadors, tal com ja va assajar el govern de Jordi Pujol.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)