Duran insta Zapatero a posar fil a l'agulla per al pacte d'Estat

El cap de files de CiU a Madrid manté un contacte "positiu" sobre el tema amb el cap de l'executiu central Li demana per carta que assumeixi la proposta de crear un grup de treball amb partits i administracions implicades presidit per De la Vega

Avui, 24-08-2006

Ferran Casas

El president del grup de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, comença a desplegar les iniciatives polítiques necessàries per fer realitat el pacte d’Estat que va proposar dilluns per afrontar “el problema de la immigració estrangera”. Així, la federació nacionalista registrava ahir una proposició no de llei a la cambra baixa proposant la creació d’un grup de treball per modelar – lo. De forma simultània, el seu cap de files es posava en contacte amb José Luis Rodríguez Zapatero per carta i per telèfon amb l’objectiu de demanar – li que, sense esperar al debat de la proposició no de llei, atengués la proposta i activés el grup de treball.

En la carta, a la qual ha tingut accés l’AVUI, el dirigent socialcristià sosté que és “d’extrema importància” que es pugui posar a treballar el grup que proposa crear CiU “urgentment”. En tot cas, deixa clar que l’assumpte de la immigració demana “recórrer al diàleg i al consens entre totes les forces polítiques” perquè el “problema” no és exclusiu de l’executiu central.

Duran va comunicar per telèfon a Zapatero tant l’enviament de la carta com l’entrada a registre de la proposició no de llei de CiU.

Segons fonts properes al secretari general de la federació, la conversa amb el president espanyol va ser “positiva” i aquest va mostrar, d’entrada, bona predisposició a posar en pràctica la proposta d’un grup de treball que posi les bases d’un pacte d’Estat. Aquestes fonts expliquen que, si bé no es va concretar res, es va quedar que se’n continuaria parlant, atesa la “comprensió” mostrada per Zapatero.

La proposició no de llei de CiU insta a crear un grup de treball ad hoc coordinat per la vicepresidenta primera María Teresa Fernández de la Vega. En aquest s’hi integrarien alts representants dels ministeris d’Exteriors i Cooperació, Justícia, Interior i Treball i Assumptes Socials. També hi tindrien cabuda “representants qualificats” dels grups parlamentaris del Congrés i membres de les associacions de municipis “representatives” i de les comunitats autònomes “més afectades pel problema de la immigració estrangera”.
 
Respectar els estatuts

El text de CiU afirma que el grup hauria de presentar “un conjunt de mesures” a curt i a mitjà o llarg termini. S’hi avisa que aquestes s’haurien de prendre “en l’àmbit de les competències del govern de l’Estat i respectant les que, en funció dels seus Estatuts, tenen les autonomies”.

En l’exposició de motius, la federació avisa que cal “impedir al màxim” l’entrada de les 25.000 famílies d’immigrants sense papers que França expulsarà imminentment i que podrien anar a parar al Principat.

També s’hi fa notar que la proposta acordada per PSOE i IU – ICV de donar dret de vot als immigrants no nacionalitzats ha posat en relleu “les diferències” entre els partits.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)