Esquerra demana un acord nacional sobre immigració

Avui, 24-08-2006

Proposarà iniciatives legislatives per “recuperar competències perdudes el 30 de setembre” Redacció

Esquerra va anunciar ahir que reclamarà un pacte nacional sobre immigració. El secretari general dels republicans, Joan Puigcercós, va demanar que el debat i la polèmica que aquests dies es viu en forma de declaracions i contradeclaracions entre els líders polítics es traslladi al Parlament de Catalunya.

El número dos d’ERC proposarà, segons va explicar, diverses iniciatives legislatives per tal de “recuperar les competències perdudes en el debat estatutari a Madrid”.

Esquerra es queixa que ara CiU i ICV s’embranquen en acusacions mútues i, en canvi, “cap de les dues formacions va tenir cap problema a deixar caure de l’Estatut del 30 de setembre les referències a aquesta matèria”. El text aprovat per la cambra catalana preveia que Catalunya tingués competències en la fixació dels fluxos migratoris i la capacitat per expedir permisos de residència. Els independentistes pretenen ara impulsar mesures per recuperar aquestes competències.

Puigcercós planteja un debat nacional que inclogui els següents punts: quin és el nombre d’immigrants que pot absorbir el país sense posar en qüestió les bases de l’Estat de benestar en salut i educació, el nombre d’immigrants i la tipologia en funció dels llocs de treball necessaris, els mecanismes d’integració cultural com la llengua, l’exercici dels drets polítics i l’accés a la nacionalitat.

El president del Parlament, Ernest Benach, va anar una mica més enllà del debat a la cambra catalana i, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va reclamar un pacte polític sobre immigració que hauria de tenir lloc després de les eleccions i precedit del debat que demana Puigcercós. Així, aquest debat hauria de fer – se abans de l’estiu del 2007.

Benach també va denunciar la desproporció dels percentatges d’immigració. “Catalunya i Madrid tenen un flux molt important, que no és el mateix que té Euskadi”, va apuntar el dirigent republicà. Aquestes diferències són, a parer de Benach, les que allunyen de la realitat un acord estatal sobre immigració, com ha demanat el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida.

Pel que fa a la polèmica sobre el dret a vot dels nouvinguts en les eleccions municipals del 2007, suscitada arran de la presentació d’una proposició no de llei impulsada pel PSOE i IU – ICV, el president del Parlament entén que aquest no ha de ser el centre del debat i que és la proximitat de les eleccions el que ha atiat el foc a l’entorn d’aquesta qüestió.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)