immigració | els efectes de la saturació a les canàries

La Delegació del govern central culpa Interior d'avisar-los tard del trasllat d'immigrants

Planells sosté que no va tenir temps d'informar Benestar CiU veu la "Generalitat subordinada al PSOE", i ERC vol explicacions de Rangel

Avui, 24-08-2006

Sònia Pau/Laura Nicolás

El subdelegat del govern central a Catalunya, Eduard Planells, va admetre ahir que es van assabentar del trasllat de 48 immigrants de Canàries a Barcelona dilluns mateix “pràcticament quan ja eren aquí”. Planells va explicar que la Delegació del govern central no va tenir marge d’actuació ni temps d’avisar la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, com fa cada vegada que arriba un avió amb subsaharians. Dimarts el govern català va exigir que no es repetixi i van demanar transparència en l’enviament de sense papers.

“Esperem que no torni a passar”, va manifestar a la SER el subdelegat del govern central, que va afegir que es van assabentar de l’enviament extraordinari de dilluns per un avís de la policia. El ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, també va admetre l’"error" de no haver avisat i el va atribuir a “una falta de coordinació”. Aquest trasllat al marge dels protocols oficials no només va representar que l’executiu català no n’estigués al corrent, sinó que cap entitat va tutelar la cinquantena de subsaharians que van quedar al carrer després d’un parell d’hores o com a molt una nit al centre d’internament de la Zona Franca.

CiU creu que l’arribada d’immigrants sense avís prova “la subordinació de la Generalitat al PSOE” i “el desgovern que pateix Catalunya”, mentre que ERC ha reclamat explicacions al delegat del govern central, Joan Rangel, i un debat sobre immigració del qual surtin lleis perquè es recuperin “competències perdudes” en l’Estatut.

La consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, va respondre ahir mateix a CiU que el PP no avisava el govern de Pujol quan duia immigrants a Catalunya.
 
Investigació del Síndic

Els grups parlamentaris van aplaudir que el Síndic obri una investigació sobre l’enviament extraordinari de dilluns i també sobre l’efectivitat dels trasllats habituals. L’adjunta al Síndic, Laura Díez, troba “greus” els fets, perquè “afecten els drets humans d’un col·lectiu fràgil”.

Aquest “enviament excepcional” per descol·lapsar Canàries ha fet que el govern català estigui en alerta per si n’arriben més dels previstos. Des del maig, se n’han traslladat a Catalunya 800. La secretària per a la Immigració, Consol Prados, va parlar ahir amb la Creu Roja i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, que s’encarreguen del procés d’acollida als subsaharians, i paral·lelament l’Ajuntament de Barcelona va avisar els educadors de carrer perquè estiguin atents si troben “immigrants desorientats”. Els 48 subsaharians no s’havien posat en contacte ahir amb cap entitat ni van acudir a cap menjador social. Pot ser que se n’hagin anat amb coneguts fora de Barcelona o, fins i tot, marxat cap a França.

Els cossos de seguretat de Barcelona no tenien coneixement de concentracions d’immigrants, tal com va passar a les places Catalunya o André Malraux el 2001. “Hi ha sense papers a la Rambla però ja passava abans de dilluns”, va dir ahir la Guàrdia Urbana.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)