immigració | Els efectes de la saturació a les Canàries

El govern espanyol envia sense avisar subsaharians a Catalunya

El govern espanyol envia sense avisar subsaharians a Catalunya

Avui, 23-08-2006

Sònia Pau / Laura Nicolás

Les bones relacions entre Catalunya i el govern espanyol en matèria de col·laboració en immigració es van enterbolir ahir a causa del trasllat abans-d’ahir a Barcelona de 48 subsaharians sense papers procedents de les Canàries sense l’avís previ que marca el protocol. Dilluns, coincidint amb unes setmanes de col·lapse als centres d’internament canaris i amb l’arribada de 2.000 immigrants irregulars en només tres dies, el ministeri d’Interior va decidir enviar-ne una cinquantena a Barcelona: van aterrar al Prat i van ingressar al nou centre d’internament d’estrangers (CIE) de la Zona Franca, però el departament de Benestar i Família, que és qui té les competències en immigració, no ho va saber fins ahir.

El ministeri d’Interior va assegurar ahir que el trasllat, tot i ser extraordinari, es va comunicar a la Delegació del govern central a Catalunya, encara que després aquesta informació no va arribar a la Generalitat.

Sense passar per les ONG

Tots aquests sense papers van quedar al carrer entre dilluns mateix i ahir al matí, sense rebre cap tipus d’assessorament ni d’ajuda de les entitats que habitualment els fan un procés d’acollida durant quinze dies, per donar-los allotjament, menjar i unes pautes bàsiques de coneixement de l’entorn i per posar-los en contacte amb familiars o amics que tinguin a l’Estat. Una desena de subsaharians van sortir del CIE de la Zona Franca ahir cap a les 11 del matí amb un entrepà, una ampolla d’aigua i una poma. I amb una ordre d’expulsió que de moment no es pot portar a terme.

La secretària per a la Immigració, Consol Prados, va lamentar que les relacions fluides amb la secretaria d’Estat d’Immigració i Emigració hagin patit un sotrac per aquest trasllat sense l’avís previ a les autoritats catalanes. “Els hem arrencat el compromís que no tornarà a passar”, va explicar ahir Prados, després de fer gestions durant tot el dia amb els responsables d’immigració de l’executiu espanyol. “Fins ara hi havia hagut molta transparència i coordinació i hem de seguir així”, va concloure.

“És una situació excepcional que no es pot repetir, perquè crea indefensió i segurament alarma. Hem d’atendre els trasllats amb la màxima transparència, amb tota la informació possible i amb la màxima coordinació amb el govern de l’Estat”, va insistir també el portaveu del govern, Joaquim Nadal. Prados i Nadal van afirmar que s’ha d’entendre la pressió que viuen les Canàries per la constant arribada de pasteres en el que portem d’any hi han desembarcat més de 18.000 sense papers, gairebé 2.000 només en l’últim cap de setmana, però això no vol dir que s’hagin de passar per alt els convenis.

L’alcalde de Barcelona, Joan Clos, va atribuir també a la saturació dels centres canaris l’arribada excepcional d’immigrants a la ciutat. “És una acumulació va dir que solidàriament tots hem de compartir”. Des del gener han arribat a Catalunya des de les Canàries 800 subsaharians que no poden ser retornats perquè no es pot demostrar el seu origen o bé no hi ha acord de repatriació amb el seu país. D’aquests, la meitat han arribat des del juny, coincidint amb la màxima saturació als centres d’acollida canaris.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)