immigració

Els 'sense papers' aniran a la Zona Franca al setembre

S'ultimen les obres del nou centre d'internament d'estrangers de Barcelona La instal·lació significarà el tancament de la Verneda Separació total d'homes i dones

Avui, 12-08-2006

El discutit centre d’internament d’estrangers de la Verneda, que ha rebut crítiques diverses pel seu lamentable estat – des de SOS Racisme fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya – , serà història a partir del pròxim setembre.

Abans d’un mes, el Cos Nacional de Policia (CNP) espera poder utilitzar les noves instal·lacions de la Zona Franca, dissenyades perquè s’allunyin de la concepció d’una presó. “Això no és un centre per complir condemna i per això hem tingut cura dels colors – tons clars – , per fer la sensació d’amplitud i de llibertat”, destacaven ahir el director del centre, Miguel Ángel Prieto, i el comissari en cap d’estrangeria i documentació, José María Hidalgo, durant la presentació als mitjans de comunicació.

Amb l’objectiu de diferenciar – se el màxim d’un centre penitenciari, el nou equipament incorpora algunes novetats, previstes a la llei d’estrangeria, com l’existència de mòduls familiars. Tenen una capacitat per a quatre persones i disposen de sala d’estar, bany propi i habitació única amb dues lliteres. El comissari Hidalgo va explicar que els nens només acompanyen els pares quan el fiscal i el jutge consideren “que és pitjor que estiguin en un centre de menors”.
 
Estada limitada

El comissari també va destacar que la mitjana d’estades en aquest tipus de centres no superen els 17 dies, tot i que la llei marca un termini màxim de 40. Per evitar que els menors s’adonin que estan privats de llibertat, “està previst moblar els mòduls d’una manera similar a un apartament i omplir – los de joguines”.

Els dos mòduls familiars estan integrats en la zona d’habitacions destinades a les dones. Igual que en el centre de la Verneda, la separació entre homes i dones és total". “Només les dones que voluntàriament ho desitgin poden accedir a la sala d’oci i al pati d’homes”, va explicar el director.
 
Evitar el cas de Màlaga

Aquesta separació de sexes també es fa efectiva en la custòdia dels interns. “Són dones policies les que es fan càrrec de les immigrants i si un home ha d’intervenir en el mòdul femení ho fa acompanyat d’una agent”, va assegurar el comissari Fidalgo. Aquesta és la política que sempre s’ha aplicat a la Verneda i que, segons Fidalgo, “s’ha corroborat que és la bona després dels fets del centre de Màlaga”.

Tot i l’intent d’afavorir la comoditat dels interns, es manté una disciplina horària i estrictes prohibicions com tenir telèfon mòbil. “Limiten la llibertat el menys possible però el que es fa és per mantenir la seguretat”, va defensar Prieto. Per la seva part, el comissari Hidalgo va destacar que “com a policia custodiar persones no és agradable”, per això es tanca un centre com el de la Verneda, que “no reuneix les condicions”.

Des de la Caravana Europea per a la Lliure Circulació de les Persones, es va criticar l’existència d’aquest tipus de centres, que “no s’han d’humanitzar” sinó que “s’han de tancar”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)