La UE impulsa un pont aeri amb Egipte per a portar ajuda humanitària a Gaza
Avui, , 17-10-2023La Unió Europea (UE) ha anunciat aquest dilluns l’obertura d’un pont aeri amb Egipte perquè arribi ajuda humanitària a la població de la Franja de Gaza, que es troba en una situació “desastrosa”.
L’operació consistirà en diversos vols a Egipte, dos dels quals partiran ja aquesta setmana, per a traslladar “subministraments vitals” a les organitzacions humanitàries sobre el terreny, ha indicat la Comissió Europea (CE) en un comunicat.
Els primers vols que enviarà la UE transportaran càrrega humanitària d’UNICEF, inclosos articles de refugi, medicines i paquets d’higiene.
Aquesta operació, a través del mecanisme de la Capacitat Europea de Resposta Humanitària, facilitarà la prestació d’assistència a les persones necessitades a Gaza, han dit fonts de la Comissió, que han explicat que hi ha articles d’emergència addicionals disponibles de les reserves d’emergència de la Unió i “estan llestos per a ser enviats als nostres socis humanitaris tan aviat com se sol·licitin”.
El pas de Rafah entre Egipte i la Franja roman tancat i les autoritats egípcies han dit que no permetran l’entrada al seu país dels estrangers que es troben a Gaza si prèviament no es facilitava l’ingrés d’ajuda per als 2,2 milions de persones amuntegades en aquest enclavament palestí.
Aquest cap de setmana, Von der Leyen, va anunciar un increment de l’ajuda humanitària de la UE per a fer costat a la població de Gaza fins més de 75 milions d’euros.
El finançament es canalitzarà a través dels socis humanitaris de la UE seleccionats que operen sobre el terreny, tenint en compte la capacitat i l’accés, va puntualitzar.
Passos fronterers tancats
La Franja de Gaza disposa de set passos fronterers, els quals romanen tancats. Són els de Rafah, l’únic que fa frontera amb Egipte, Erez, Kerem Shalom, Karni, Nahal Oz, Sufa i Kissufim, però només els tres primers, de vital importància per a la subsistència dels més de 2,1 milions d’habitants de la Franja, han romàs operatius en els últims anys.
En aquests moments, el pas de Rafah manté l’atenció internacional perquè depèn de les negociacions entre Jerusalem i el Caire per a la seva obertura i que es permeti l’evacuació dels habitants de Gaza i residents estrangers.
La recent crisi després de la guerra deslligada entre el grup integrista Hamàs i Israel, que bombardeja Gaza des del passat dia 8 en represàlia a la incursió de la milícia en el seu territori, ha agreujat la situació de la població, que es troba sense electricitat ni queviures i esperen l’obertura de Rafah i els altres passos.
Aquests accessos van començar a construir – se després dels Acords d’Oslo de 1993 i es van completar en 1996, però el govern israelià els va tancar de manera intermitent a partir de 2000 quan va esclatar la Segona Intifada.
Des de 2007, quan Hamàs va prendre per la força el control de Gaza, han estat més les vegades que els llocs han estat tancats a causa de l’augment de la violència.
(Puede haber caducado)