Col·lectius Els joves llatins canvien
Regnar en una associació
latin kings · El procés de legalització culmina amb l'aprovació dels estatuts finalitats culturals · Es volen desmarcar del passat
Avui, 10-08-2006Els reis i les reines abandonaran el castell de les ombres per traslladar – se a un palau amb magnífiques vistes. Almenys això és el que pretenen els líders dels Latin Kings, ara agrupats sota el nom d’Associació Cultural de Reis i Reines Llatins de Catalunya, després que la direcció general de Drets i Entitats Jurídiques de la Generalitat hagi donat llum verda als estatuts de la nova entitat, que s’inscriurà definitivament en el registre d’associacions en els pròxims dies. “Únicament falta que els sol·licitants ens comuniquin que han rebut la resolució enviada per correu”, explicaven ahir des de la conselleria de Justícia.
Amb el pas de Latin Kings a Associació Cultural de Reis i Reines Llatins de Catalunya culmina un procés iniciat l’abril del 2005 quan membres d’aquest grup van decidir deixar els parcs de la ciutat de Barcelona per reunir – se en un espai municipal. La presa de contacte entre els Latin i el Casal d’Associacions Juvenils de Barcelona, més conegut com a Espai Transformadors, va facilitar a l’antropòleg Carles Freixa la investigació encarregada per l’Ajuntament de Barcelona després de la mort a ganivetades d’un estudiant a les portes de l’Institut Sant Josep de Calassanç.
Un crim com a punt d’inflexió
L’assassinat de Ronny Tapias el 28 d’octubre del 2004, en què es van veure implicades les bandes llatines, va obligar a moure fitxa tant a l’administració com als joves agrupats a l’entorn dels Latin King i els Ñetas – l’altre grup rival – , que sentien la creixent criminalització social i l’assetjament policial.
La implicació del capellà Luis Barrios, que va liderar el procés de pau entre bandes a Nova York, va ser fonamental perquè Latin i Ñetas sortissin a la llum. Després d’un treball molt important a nivell intern – per convèncer tots els membres de la conveniència de legalitzar – se – , al gener van començar la redacció dels estatuts amb l’assessorament de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Set mesos han hagut de passar des de la primera reunió “d’orientació” perquè els Latin siguin una associació catalana més. El procés continua obert en el cas dels Ñetas.
Educació i formació
En els estatuts dels Latin, les finalitats que es recullen són “el foment de les relacions interculturals, la promoció de l’educació en valors, la defensa i la difusió dels drets humans i dels drets de la ciutadania”, així com l’afavoriment “de la participació de joves de qualsevol nacionalitat en activitats de formació professional, cultural, social i esportiva”. Uns objectius que queden lluny de l’aurèola criminal que, precedida pels seus antecedents als EUA i a Llatinoamèrica – i confirmada per actes delictius, alguns de gran violència, a Catalunya – , sempre els ha acompanyat, ja des de la irrupció de les pintades a les parets a l’àrea metropolitana.
L’alcalde accidental de Barcelona, Jordi Portabella, va destacar “la valentia” dels joves que han apostat per fer aquest pas social per “no automaginar – se”. També va destacar que la nova associació no rebrà cap tracte de favor, però tampoc discriminatori, sinó “de normalitat” pel que fa al dret de rebre subvencions i ajudes, que estaran condicionades “al tipus d’activitat que desenvolupi i la seva repercussió i implicació socials”.
Des dels Mossos d’Esquadra, la unitat especialitzada va advertir que continuaran fent un seguiment d’aquest col·lectiu fins a comprovar com es materialitza el procés de legalització i si realment allunya els membres dels Latin d’accions delictives i si desapareixen els ritus violents d’iniciació i obediència del grup.
(Puede haber caducado)