immigració

Espanya es fa càrrec de 18 dels immigrants de Malta

Dos avions van traslladar ahir els nàufrags de Malta a Madrid després d'una setmana d'espera El vaixell alacantí, que va salvar 51 persones d'una pastera, torna a pescar

Avui, 22-07-2006

Els dos avions enviats pel govern espanyol per recollir a Malta els immigrants que el pesquer alacantí Francisco y Catalina va salvar enmig del Mediterrani el divendres 14 de juliol van arribar ahir al vespre a Madrid després que els anessin a recollir a La Valletta, on havien desembarcat al matí. “I tant que hem plorat!”, explicava el segon patró de l’embarcació, Bautista Molina, després de sotmetre’s a una revisió mèdica al mateix port.

Com a imatge del dia, i com a imatge de la feliç resolució d’una aventura que s’ha complicat per qüestions burocràtiques i que ha dut els deu tripulants del pesquer de Santa Pola a viure moments difícils, Molina relatava amb emoció “la intensa abraçada” entre el patró del Francisco y Catalina, Josep Durà, i l’ambaixadora espanyola a Malta, Marta Vilardell, quan els immigrants van desembarcar. “Ell ha fet el gest de donar – li la mà – explicava – , però ella l’ha abraçat plorant. Ha estat la imatge de la solució d’una situació que ni l’un ni l’altre sabien ben bé per què s’havia complicat tant”.

“Afortunadament, s’ha acabat l’odissea absolutament surrealista que ens ha tocat viure a tots, però sobretot a la tripulació del vaixell”, deia després l’ambaixadora un cop 43 dels 51 immigrants ja volaven en direcció a Espanya.

Els pescadors van passar a primera hora de la tarda una revisió mèdica i van haver d’arreglar els papers a la duana del port i proveir – se d’aigua, menjar i combustible. La idea era aprofitar les hores que els quedaven a terra per esbargir – se una mica i tornar al vaixell a dormir. “Un parell de cervesetes i un bon sopar no ens ho treu ningú – indicava Molina – . No hem ni dinat perquè tots teníem un nus a l’estómac per veure com s’acabava tot”. De fet, serà la primera nit que dormiran sense estar pendents de torns ni de guàrdies, perquè des de divendres passat, quan van recollir els 51 nàufrags, es van passar dia i nit fent vigilància i atenent les necessitats d’"unes persones que feia dos dies que no menjaven ni bevien i tenien una salut molt precària".
 
Centres d’acollida

Els dos avions van aterrar ahir al vespre a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid, i els sense papers van ser traslladats a centres d’acollida de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i de la Creu Roja.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va anunciar en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu que Espanya rebrà 43 dels 51 sense papers. Els altres vuit es van quedar a Malta. D’aquests 43, divuit, que són d’origen marroquí, es quedaran a càrrec del govern espanyol; Itàlia s’ha compromès a acollir – ne deu; Andorra, cinc, i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) es farà càrrec dels deu que inicialment s’havien de traslladar a Líbia.

Els responsables de l’ACNUR i CEAR avaluaran ara si els immigrants estan en situació de perill, si pateixen persecució personal, política o racial o provenen d’una zona de conflicte perquè puguin aconseguir la condició de refugiat.

Respecte a la Medalla d’Or d’Acció Humanitària de la Creu Roja i altres guardons que rebran els tripulants del pesquer de Santa Pola, Fernández de la Vega va anunciar que s’hi afegirà la condecoració i la indemnització del govern espanyol. “No ens fa falta tant – deia el segon patró – . Som treballadors i hem fet el que havíem de fer. Estem segurs que de bona gent n’hi ha molta pel món”. n

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)