Creix la migració a Israel des de Rússia i Ucraïna arran de la guerra

Avui, , 10-08-2022

El nombre de persones que han migrat a Israel des de Rússia i Ucraïna s’ha incrementat dràsticament des que va començar al febrer la invasió russa en territori ucraïnès, ha informat aquest dimecres el govern israelià.

Entre el 24 de febrer i el 31 de juliol, Israel va rebre 12.175 nous immigrants d’Ucraïna i 18.891 de Rússia, segons un informe de l’Oficina Central d’Estadístiques publicat el dimecres.

Això representa un 318% més que en el mateix període de 2019 –abans de la pandèmia de Covid – 19 que va ocasionar una dràstica reducció de viatges internacionals–, quan es van registrar 2.651 immigrants d’Ucraïna i 7.123 de Rússia.

L’oficina d’estadístiques també ha informat que, de les 25.497 persones que van migrar a Israel en 2021, la meitat procedien d’antigues repúbliques soviètiques, principalment de Rússia i Ucraïna.

Aquestes persones arriben a Israel sota la Llei de Retorn, que permet la immigració a persones jueves.

Recentment, Rússia va demanar el tancament de l’oficina local de l’Agència Jueva, un organisme vinculat al govern israelià amb presència en molts països que s’ocupa d’atendre la diàspora jueva i de facilitar els tràmits migratoris per a aquells que vulguin nacionalitzar – se israelians.

El govern rus al·legava que l’Agència Jueva suposadament violava les seves lleis de privacitat per rebre finançament extern d’organismes o països que Rússia considera “agents estrangers”.

El president d’Israel, Isaac Herzog, va abordar aquest dimarts aquesta qüestió amb el mandatari rus, Vladímir Putin, durant una conversa telefònica

A més, una delegació israeliana va viatjar el 27 de juliol a Moscou per a evitar el tancament de la sucursal de l’Agència Jueva, mentre que el Kremlin ha demanat no polititzar l’assumpte davant les queixes d’Israel que afectaria la relació bilateral.

La relació entre Israel i Rússia –tradicionalment fluida– s’ha mantingut tibant des de l’inici de la guerra a Ucraïna, ja que el país jueu s’ha alineat amb les potències occidentals que van condemnar la invasió, encara que no ha imposat sancions ni enviat ajuda militar per a no enterbolir la seva aliança estratègica amb Moscou a Síria.

A Israel viuen prop d’1,3 milions de russoparlants (gairebé 15% de la població), una comunitat que es va instal·lar en els noranta després de la caiguda de la Unió Soviètica, la majoria procedents de Rússia i Ucraïna.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)