Brussel·les no descarta una segona onada de refugiats d’Ucraïna
Treballa en “plans de contingència”. El Consell Europeu pels Refugiats creu que la UE ha d’assegurar una “distribució geogràfica equitativa” dels desplaçats
Avui, , 16-04-2022Des de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, 4,7 milions de persones han fugit de la guerra, segons dades d’ACNUR. Si bé en les darreres setmanes s’han reduït el nombre d’arribades a la Unió Europea, fonts de la Comissió Europea afirmen a l’ACN que no exclouen una segona onada de refugiats i que treballen en “plans de contingència”. Des de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) avisen que la UE s’ha de preparar per a un “segon repunt” d’arribades per la “impredictibilitat” de la guerra. En aquest sentit, la directora del Consell Europeu pels Refugiats i Exiliats (ECRE), Catherine Woollard, declara a l’ACN que Europa pot fer front a la situació si assegura una “distribució equitativa” dels refugiats arreu del territori.
Segons l’Organització Internacional per a les Migracions, la “impredictibilitat” de la guerra i l’alt nombre de desplaçats interns, uns 7 milions fins ara, són dos elements que podrien provocar una segona onada de refugiats d’Ucraïna. A més, fonts de l’OIM avisen que la “inestabilitat política” a Bòsnia – Hercegovina és un altre “factor de risc” pel que fa al moviment de persones cap al bloc europeu i recorden que el Sahel i Líbia continuen sent un focus d’atenció.
En relació amb la gestió d’un eventual segon repunt d’arribades, la directora d’ECRE, Catherine Woollard, apunta que és necessari subratllar que es tracta d’una situació “volàtil i perillosa” i que la UE ha d’assegurar que els refugiats puguin “viatjar i reunir – se amb les seves famílies”. Tot i això, Woollard creu que és “probable” que s’acabin aplicant “programes de recol·locament” dels refugiats que en alguns casos poden ser “obligatoris”.
No obstant això, fonts comunitàries asseguren a l’ACN estar “en contra” del recol·locament obligatori, atès que els ucraïnesos “poden moure’s lliurement” pel territori de la UE sense necessitat de visats, i perquè, a més, “la majoria volen tornar a Ucraïna”. Malgrat això, admeten que les concentracions de refugiats entorn les fronteres d’Ucraïna és un “repte” que cal “gestionar”, però que la seva posició és “clara” i, per ara, no optaran per forçar la relocalització dels refugiats.
(Puede haber caducado)