immigració

Europa aposta a Rabat per una immigració selectiva

França i Espanya opten per una arribada "a la carta", escollida, circular i no permanent Veuen bàsics l'ajuda al desenvolupament i el foment de les entrades legals

Avui, 12-07-2006

“Si ho fem bé, la immigració ha de ser positiva, un factor de desenvolupament econòmic i de benestar social, tant per als països d’origen com per als països de destí dels emigrants”, va sentenciar el ministre espanyol de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, que ahir va dirigir l’última sessió de treball de la Cimera Euro – Africana sobre Emigració i Desenvolupament.

Caldera va fer referència a la “integració positiva dels immigrants a través del mercat laboral”, apostant per una mena d’"immigració a la carta". Una idea que ja va exposar dilluns el titular d’Interior del govern francès, Nicolas Sarkozy.

Així, es tractaria de reforçar els mecanismes per organitzar una immigració temporal i circular, aportant més informació sobre les necessitats del mercat laboral a Europa, connectant l’oferta amb la demanda de treball a l’Àfrica i facilitant el retorn dels treballadors als seus països d’origen un cop finalitzat el contracte. Aquesta també seria una manera de lluitar contra el treball submergit o irregular que, en paraules del responsable europeu de Justícia, Llibertat i Seguretat, Franco Frattini, “és un dels principals factors d’atracció de la immigració clandestina”.
 
Una nova etapa

La cimera de Rabat va concloure amb el propòsit d’obrir una nova etapa en la gestió del fenomen de la immigració irregular, tal com posa de manifest la declaració política adoptada pels 57 països presents. “Aquest és el començament d’una nova relació responsable, basada en un nou model de diàleg i en l’acceptació de la coresponsabilitat de tots pel que fa a la gestió d’aquest dossier”, va declarar el titular d’Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, que no va dubtar a assenyalar que s’havia inaugurat una nova dinàmica en les relacions entre l’Àfrica i Europa, la qual va denominar com l’"esperit de Rabat".

Es va aprovar també un pla d’acció amb mesures dirigides a controlar de manera més eficient els fluxos irregulars d’immigrants i facilitar els legals i ordenats cap a Europa. Paral·lelament, s’intenten establir les bases del desenvolupament econòmic africà, assumint que tan sols aturant els problemes des de la base es podrà posar fi al drama migratori. “Ara tenim una nova visió de les coses, un nou esperit de cooperació i mesures tangibles a desenvolupar de forma immediata”, va afirmar el secretari d’Estat d’Exteriors marroquí, Taieb Fassi Fihri.

Pel que fa a la firma d’acords de repatriació amb països subsaharians, segons Moratinos, si bé la voluntat europea d’arribar a nous compromisos es manté, “s’ha avançat cap a un nou escenari més complex, en el qual la repatriació no és res més que una de les diferents peces que conformen polítiques més ambicioses”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)