immigració

Europa promet fons a Àfrica per aturar la immigració

27 governs de la UE i 30 d'africans pacten solucions en una cimera a Rabat Projectes socials i sanitaris i microcrèdits haurien de servir per evitar la fugida massiva a Europa

Avui, 11-07-2006

Europa ha buscat les fórmules i considera que les ajudes econòmiques poden servir per aturar la immigració irregular que dia rere dia arriba de l’Àfrica. Així, en el marc de la Conferència Governamental Euro – Africana sobre Emigració i Desenvolupament iniciada ahir a Rabat, el ministre espanyol d’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va anunciar un fons d’ajuda de 30 milions d’euros per al continent africà. D’aquests fons, es destinarien 20 milions a diferents projectes en infraestructures i 10 milions a microcrèdits. Paral·lelament a l’ajuda espanyola, la Unió Europea (UE) ha ofert 2,5 milions d’euros per ajudar Mauritània a “controlar els fluxos d’immigrants clandestins amb destí les Illes Canàries”, segons va destacar Benita Ferrero – Waldner, comissària europea d’Acció Exterior.

França va anunciar també la concessió d’importants ajudes al microcrèdit, programes de conversió del deute, projectes socials i sanitaris i la introducció d’avantatges fiscals per als immigrants residents a Europa que enviïn diners als seus països d’origen.
 
Reunió històrica

Malgrat l’absència d’Algèria, la presència de 27 governs africans, 30 d’europeus i 20 organitzacions ha fet que molts hagin qualificat aquesta conferència d’"històrica" perquè, de fet, és el primer cop que els països d’origen, de trànsit i de destí de l’emigració irregular d’origen subsaharià es reuneixen per buscar solucions conjuntes al fenomen.

En paraules del titular d’Exteriors francès, Philippe Douste – Blazy, “aquesta trobada es caracteritza pel fet d’estar imbuïda d’unes noves maneres, amb una predisposició a escoltar, a dialogar i també d’intercanvi, fins ara inexistents”. El drama de la incessant allau d’immigrants que arriben a les costes europees ha fet sorgir la consciència de compartir un destí comú. “Només un enfocament global podrà aportar resultats satisfactoris”, va continuar Douste – Blazy, que va apel·lar a la construcció de l’"esperit de Rabat" com a guia de qualsevol acció futura en la matèria.

En la mateixa idea va incidir Miguel Ángel Moratinos, ministre espanyol d’Afers Estrangers, per a qui s’obre “un nou model d’aproximació als problemes migratoris en què totes les seves dimensions seran tractades de la mateixa manera”. El ministre espanyol va destacar la coresponsabilitat pel que fa a la gestió de l’emigració entre europeus i africans, advocant per un reforç en els elements de regulació dels fluxos legals, però també en un més eficient i decidit combat contra la immigració irregular.

Per avui s’espera la firma d’una declaració política que contingui els principis que han de regular l’acció conjunta i els compromisos als quals s’adhereixen els diferents països per lluitar contra la immigració irregular. Segons fonts oficials, aquesta declaració política anirà acompanyada d’un pla d’acció específic amb diverses mesures concretes.
 
Immigració a la carta

La facilitat d’accés a l’emigració regular és un altre dels punts que ahir van abordar els líders polítics. Tal com va destacar Nicolas Sarkozy, ministre francès d’Interior, “si bé la immigració zero no és l’objectiu perseguit, Europa no pot acceptar una immigració sense límit”. Sarkozy va advocar per una “immigració escollida” i per la necessitat d’arribar a acords entre els diferents països a l’hora de determinar les quotes límit d’immigrants.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)