immigració

Uns 50.000 alumnes d'origen estranger hauran fet classes de català al llarg aquest any

Els estrangers que estudien català s'han multiplicat per quatre en els últims cinc anys Normalització Lingüística ofereix 3.436 cursos

Avui, 11-07-2006

La previsió és que a finals d’any, uns 50.000 alumnes d’origen estranger hauran assistit als cursos de llengua catalana de nivell inicial i bàsic. En el que portem d’any, se n’hi han matriculat gairebé 35.000, i amb els cursos d’estiu i la matriculació d’octubre s’arribarà als 50.000. El curs 2001 – 2002, els alumnes forasters no van arribar als 13.000, i això vol dir que en cinc anys, s’han multiplicat per quatre.

De fet, en els últims cinc cursos, la procedència dels alumnes a classes de català s’ha capgirat totalment: si el 2001 el 46,6% d’assistents eren catalans; ara, el 58% són estrangers. “La formació lingüística s’ha anat adaptant al fenomen d’arribada de la immigració”, va subratllar ahir el conseller de Presidència, Joaquim Nadal, en l’acte de presentació dels 22 plans d’acolliment lingüístic a partir dels quals el Concorci de Normalització Lingüística (CNL) ha signat convenis amb 116 ajuntaments i 12 consells comarcals.

La finalitat dels plans és “facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la vida quotidiana i a l’ús normalitzat de la llengua pròpia”, va apuntar el secretari de Política Lingüística, Sixte Moral. Són cursos d’entre vint i quaranta hores, i els acaben el 80% dels inscrits. Segons Moral, s’ha comprovat que com menys dura el curs, més efectiu resulta.
 
Eina per a la cohesió

Per “posar a l’abast dels nouvinguts unes eines lingüístiques bàsiques per a la cohesió social”, en paraules de Nadal, Política Lingüística ha fet una aportació extraordinària al Consorci de quatre milions d’euros.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)