immigració

Moren tres subsaharians a l'intentar arribar en pastera a les illes Canàries

L'arxipèlag ha rebut 13.000 immigrants en sis mesos El govern espanyol assegura que l'augment de vigilància ha frenat les arribades

Avui, 08-07-2006

L’arribada de pasteres a les Canàries és encara constant i ahir s’hi va viure una nova tragèdia: dels 49 immigrants subsaharians que viatjaven en una de les embarcacions tres van arribar morts i cinc van haver d’ingressar en centres hospitalaris. L’embarcació va desembarcar al port de Los Cristianos, al municipi d’Arona, cap a les nou del matí, després de ser remolcada per patrulleres de la Guàrdia Civil i de Salvament Marítim.

Els morts són tres homes i, segons fonts policials, els cossos no presentaven senyals de violència. Entre els cinc ferits, n’hi havia un de molt greu que patia hipotensió, i dos més amb traumatismes facials i al canell.

Pel que fa als 112 immigrants rescatats dijous a la nit quan navegaven a unes 300 milles al sud de Gran Canària, la previsió és que el vaixell hospital Esperanza del Mar arribi avui abans de les 8 del matí a l’illa. Una embarcació amb bandera grega va donar l’alarma a emergències quan va veure la pastera. Tots els que hi viatjaven són homes d’origen subsaharià i es troben en bon estat de salut.

Aquestes noves arribades de subsaharians que intenten entrar a Europa per les Canàries s’afegeixen als 13.000 que, segons va confirmar ahir la secretària d’Estat d’Immigració i Emigració, Consuelo Rumí, s’han comptabilitzat des de començament d’any. Va assegurar que des del juny hi ha hagut un descens clar, però els retinguts durant els cinc primers mesos superen de bon tros els 4.000 de tot el 2005. Rumí, que va clausurar una trobada sobre immigració a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, va atribuir la davallada a la cooperació de l’Estat amb els països subsaharians i el Marroc i a les “mesures preventives bilaterals”.

“Ens enfrontem a una nova forma de clandestinitat”, va plantejar Rumí per referir – se als sense papers que arriben en les antigues barques de pescadors des de Mauritània i el Senegal.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)