immigració

Dos subsaharians moren en un nou assalt a la tanca que separa el Marroc i Melilla

S'investiga si un dels morts va rebre un tret de la policia L'últim intent de saltar la barrera fronterera va tenir lloc a finals de desembre

Avui, 04-07-2006

Dos subsaharians van morir ahir quan a la matinada van intentar amb una setantena de persones més saltar la tanca fronterera que separa el Marroc i Melilla amb escales de fusta. El primer va morir quan va caure a terra des de dalt de la valla de sis metres, segons va comunicar el ministeri de l’Interior, tot i que algunes fonts apuntaven que la causa podria haver estat un tret de la policia. L’altre va quedar ferit greu en l’assalt i va morir quan era traslladat a l’hospital de Nador (Marroc).

La Guàrdia Civil investiga si la persona morta va ser tirotejada per la policia de frontera, que reconeix que van disparar per intimidar les persones que estaven saltant. El delegat del govern de Melilla, José Fernández Chacón, va admetre que una de les hipòtesis és que la causa de la mort fos un tret d’arma de foc, tot i que va precisar que la Guàrdia Civil que vigila la frontera no du aquest tipus d’armament, sinó només material antidisturbis.

Chacón va confirmar que cinc subsaharians van aconseguir saltar la tanca, un dels quals va morir. Dels tres que van resultar il·lesos, dos són originaris del Camerun i un de Burkina Fasso.

Els fets van ocórrer a les cinc i vint de la matinada a la zona entre Farhana i Zoco Had, a 25 quilòmetres al nord de Nador, i, segons Interior, van ser entre cinquanta i setanta persones d’origen subsaharià les que van provar de travessar la frontera. El balanç és de dos morts i sis ferits greus.
 
Sis mesos de calma

L’assalt d’ahir a la tanca que molts immigrants veuen com la porta a Europa va arribar després de sis mesos de calma. L’últim intent s’havia produït el 29 de desembre passat, tot i que els intents més massius van ser al setembre i l’octubre, quan hi va haver nou morts.

El primer intent de saltar la tanca fronterera de Melilla va ser el 23 de juny de l’any passat, quan ho van provar unes 250 persones. Al cap de cinc dies, es va produir la primera mort: un immigrant va morir enmig d’una allau d’uns 300.

El govern espanyol creu que en el cas d’ahir no es pot parlar d’assalt massiu: “Ha estat un grup aïllat, vénen desesperats i ho intentaran de qualsevol manera”, va alertar el delegat del govern a Melilla. Entitats encapçalades per SOS Racisme van responsabilitzar ahir els governs espanyol i marroquí dels dos morts, perquè consideren la tanca “una trampa mortal”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)