Els oratoris musulmans es duplicaran en els pròxims deu anys a Catalunya

Un estudi insta els ajuntaments a reservar sòl i a simplificar els tràmits Els autors creuen que no es garanteix la llibertat religiosa

Avui, 30-06-2006

Els experts estimen que de cinc a deu anys el nombre d’oratoris musulmans a Catalunya doblarà els que hi ha actualment. En tan sols dues dècades, els centres de culte islàmic han passat de 4 a més de 150. Tot i la gran proliferació, un estudi encarregat pel govern conclou que les administracions no garanteixen prou el dret a la llibertat religiosa de les minories i recomana als ajuntaments que prenguin mesures per facilitar l’establiment d’oratoris, com a fórmula d’integració dels nouvinguts.

Per encàrrec de la secretaria general d’Afers Religiosos, el grup d’estudis sobre ciutadania, immigració i drets de les minories de la Universitat Rovira i Virgili ha investigat la situació legal i els factors sociològics que condicionen la implantació d’oratoris a Catalunya. Després d’aprofundir en els casos de Figueres, Lleida, Mataró, Viladecans, Olot i Granollers – els ajuntaments de Reus, l’Hospitalet de Llobregat, el Vendrell i Santa Coloma de Gramenet van declinar participar – hi – , els estudiosos han elaborat un seguit de propostes. “Creiem que no s’està garantint la llibertat religiosa de les minories”, va explicar el professor de dret Santi Castellà, que creu necessari que “l’Islam català ocupi el seu lloc a l’espai públic”. “Fins ara, la prioritat era regularitzar. Ara la qüestió és integrar”, va explicar.

Des d’un punt de vista sociològic, l’estudi recomana als ajuntaments que especialitzin tècnics en el contacte amb els valors dels immigrants; que s’estableixin protocols de relació amb les comunitats religioses i que afavoreixin la seva participació pública.

En el vessant jurídic, l’estudi veu necessari que es redueixin en un sol expedient tots els permisos necessaris per obrir un oratori i que la tramitació se sotmeti a informació pública. També recomana als ajuntaments que reservin sòl públic per encabir – hi espais de culte. “Hem constatat pràctiques dilatòries per part d’alguns ajuntaments”, va assegurar Castellà.

El grup ha proposat al govern que impulsi una ordenança marc, que pugui ser adaptada pels ajuntaments. “Si no s’ordena correctament, els problemes seran inevitables”, va advertir el professor de sociologia Àngel Belzunegui.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)