Espanya obre les fronteres als treballadors de l'Est

El govern central elimina les restriccions per als països de l'última ampliació de la UE Els sindicats afirmen que la mesura no provocarà una allau de ciutadans que busquen feina

Avui, 01-05-2006

A partir d’avui qualsevol treballador de Polònia, Lituània, la República Txeca o de la resta de països de la darrera ampliació podran accedir a qualsevol lloc de treball a Espanya sense que se’ls exigeixi un permís de treball com fins ara. El govern espanyol obre avui les seves fronteres a la lliure circulació de treballadors de tots els Estats de la Unió Europea.

Espanya elimina, coincidint amb el Dia del Treballador i amb els dos anys de la darrera ampliació, les restriccions al mercat laboral que s’aplicaven a 8 dels 10 nous Estats membres (a Xipre i a Malta no s’aplicava cap restricció pel seu baix nombre de ciutadans) des que es van incorporar a la UE. Portugal, Grècia i Finlàndia són els altres tres socis que també obren avui les seves fronteres a la lliure circulació de treballadors als països comunitaris de l’Est.

Espanya, Portugal, Grècia i Finlàndia s’avancen d’aquesta manera a l’obligació que tenen els governs europeus d’obrir l’accés al mercat de treball atès que la legislació comunitària autoritza els 15 socis més antics a mantenir restriccions fins al 2011 als treballadors procedents dels nous socis. El Regne Unit, Irlanda i Suècia són els únics que mai han aplicat restriccions, amb la qual cosa a partir d’avui són set els Estats membres – dels 15 antics – que no apliquen restriccions als treballadors dels nous socis.
 
Restriccions

La resta, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Holanda, Itàlia i Luxemburg, mantenen les restriccions però alguns introdueixen elements de flexibilitat. Per exemple, a Bèlgica s’aplica la lliure circulació de treballadors en algunes professions concretes on falta personal com la infermeria, els mecànics i els informàtics. El comissari de Treball, Vladimir Spidla, considera “un gran pas endavant” que s’hagin eliminat les restriccions en vuit Estats. “Aquesta decisió serà beneficiosa tant per als treballadors europeus com per a l’economia”, va afirmar Spidla.

El govern central i els sindicats coincideixen a assenyalar que el fet d’obrir les fronteres a la lliure circulació de treballadors no suposarà cap allau de treballadors de l’Est que vinguin a buscar feina. Una de les principals raons és el fet que les economies dels països de l’ampliació estan creixent a bon ritme i fins i tot per sobre de la mitjana de creixement dels 15.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)