Sant Jordi La festa al carrer

Esclat de color i lletra

gran participació · La diada de Sant Jordi va omplir els carrers de les ciutats catalanes des de primera hora del matí integració · La llengua ocupa la plaça de Catalunya amb l'acte organitzat per la Plataforma per la Llengua Gent gran · Personatges famosos porten una rosa i un llibre a diversos avis

Avui, 24-04-2006

Gent, molta gent, va sortir ahir al carrer a les ciutats, grans i petites, de Catalunya. Sant Jordi és una festa de carrer, de llibres, de roses i de reivindicació de la llengua. I també van ser molts, moltíssims, els que van optar per acostar – se a la plaça de Catalunya de Barcelona, on tenia instal·lat el seu escenari la Plataforma per la Llengua. Aquest any hi ha assistit molta més gent que l’anterior i també hi han participat més organitzacions i associacions formades per persones immigrades; un total de divuit. I el lema, En català, trenquem murs i obrim fronteres. I això va fer la canalla de les corals que van oferir un concert al matí: trencar el mur simbòlic – fet de totxanes de cartró – , situat al ben mig de la plaça, com a part de l’acte de cloenda.

Daniel Mundet, portaveu de la Plataforma, ho va dir a l’AVUI amb paraules ben clares: “El lema d’aquest any transmet un missatge clar, però amb l’ús de la llengua no n’hi ha prou, tot i que és necessari. S’hi ha d’implicar la societat civil”. L’any passat, la Plataforma va apuntar intencions amb el lema Català, llengua d’acollida, i aquest any la llengua ja ha acollit i a través d’ella s’ha participat i s’ha treballat per muntar l’acte central anual, en què totes les organitzacions i associacions d’immigrants han dit la seva.

Ousseynou Niang, un jove de Dakar, que fa gairebé cinc anys que viu a Catalunya, explica que entén molt bé el que es pretén amb la reivindicació lingüística. “Reivindicant la utilització del català com a llengua comuna, reivindiquem la llengua pròpia de cadascú”. Ousseynou va arribar del Senegal sabent que aquí es parlava una altra llengua, que el castellà no era la pròpia del país i, per tant, era el català el que li havia de servir com a vehicle per a la integració i l’enteniment. “Primer vaig començar a parlar en català i el castellà va venir després; de fet, encara no el parlo gaire bé”.

Per a ell, i per a la majoria de participants en l’acte, “la llengua no és l’única eina d’integració però sí una de molt important. També hi ha els drets socials, el treball de l’administració amb les associacions i un llarg etcètera de temes informatius destinats a afavorir la convivència”.
 
Premis de Civisme

També ahir, la conselleria de Benestar i Família va concedir els Premis de Civisme 2006, que en l’apartat de comunicació van recaure en el canal K3, l’emissora Catalunya Ràdio i la revista Presència. I la diada també oferia la possibilitat de visitar diferents seus de l’administració. Així, més de deu mil persones van visitar el Palau de la Generalitat i unes dues mil van participar en els itineraris organitzats per conèixer la seu de la Diputació de Barcelona, ubicada a Can Serra, a la rambla de Catalunya.

I mentrestant, a la Rambla, més que una riuada, una gran inundació de gent intentant poder entreveure algun títol de llibre en alguna de les moltes parades disposades, com sempre, a banda i banda del passeig central. Milers de llibres, punts de llibre festius i reivindicatius i roses, moltes roses de colors cridaners i innovadors, tot i que la vermella continua sent la reina de la diada. Els preus, entre tres i sis euros, no feien recular cap comprador. El pa i els pastissos de Sant Jordi també estan guanyant – se un lloc dins dels elements tradicionals de la diada.

I qui passava per la vorera cantonada mar de la plaça de Catalunya tenia la possibilitat de mesurar el nivell de monòxid de carboni del seus pulmons. Dedicat especialment als fumadors i als fumadors passius que els acompanyen, l’estand de Help va efectuar més de 140 proves i va informar més de cinc – centes persones sobre la campanya contra el tabaquisme que ha engegat la Unió Europea i que a l’Estat espanyol s’iniciava ahir a Barcelona.

Els Amics de la Gent Gran també van portar la diada de Sant Jordi als avis que no poden sortir de casa. Gairebé una trentena de famosos, entre actors, esportistes i gent de la política, van portar al mateix nombre d’avis una rosa i un llibre. Anna Barrachina, actriu de la sèrie d’èxit de TV3 Ventdelplà, va oferir ahir al migdia, tal com mostra una de les fotografies de la pàgina, una rosa i un llibre a l’Helena, una àvia barcelonina.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)