'En català, trenquem murs i obrim fronteres' El 'cantaor' Miguel Poveda participa en els actes de diumenge
Parlen sense vergonya
campanya · Associacions d'immigrants reivindiquen el català com a eina de cohesió social sant jordi· La plaça de Catalunya acull diumenge actuacions musicals, poesia, flamenc i una mostra d'entitats per fer de la llengua punt de trobada
Avui, 20-04-2006“Intento parlar català i em diuen que parlo estrany. Els mateixos catalans no ens ajuden gaire”. No és l’experiència ni d’un, ni de dos, ni de deu. Trobar – se que el cambrer de darrere una barra o que la senyora de la fleca del barri es passa al castellà just en el moment que s’adona que està parlant amb una persona d’origen immigrant és el pa de cada dia. Així ho van posar de manifest ahir els representants de les divuit entitats de persones immigrades que juntament amb la Plataforma per la Llengua promouran al llarg de diumenge tot un seguit d’actes a la plaça de Catalunya de Barcelona per reivindicar la llengua catalana com a eina per potenciar la cohesió social del país.
En català, trenquem murs i obrim fronteres és el lema de la campanya que aquestes entitats trauran al carrer per Sant Jordi: actuacions del cantant de flamenc Miguel Poveda, de les corals infantils de l’Orquestra de Cambra Iberoamericana, Tessal·la i Xerinola; música de Costa d’Ivori; una lectura dramatitzada de l’obra del poeta argentí Martín Fierro, i, per acabar la jornada, fi de festa amb Diables i Diablada acompanyats de la Batucada Bricandeira.
“És molt significatiu ser a la plaça de Catalunya tots junts, perquè s’ha d’entendre com l’eliminació de les fronteres socials”, va apuntar Ousseynou Riang, de l’Associació Catalana de Residents Senegalesos, que no s’està de posar el dit a la llaga quan se li pregunta amb quins problemes lingüístics es troba un immigrant: “Volem que parlis en català, però el parles estrany – et diuen – . Com ho hem de fer, doncs?”.
Col·laborar amb el veí
“Pots anar a classe, però després et resulta difícil practicar – lo al carrer”, remata Javid Mughal, que és pakistanès i dirigeix un setmanari que s’edita en llengua urdu, català i castellà. Així, les accions de Sant Jordi tenen un doble objectiu: conscienciar els immigrants que han de perdre la vergonya a parlar la llengua del país, i també conscienciar els autòctons que han de col·laborar per convertir el català en la llengua habitual amb tots els veïns, encara que siguin d’origen estranger.
“Parlant català expressem que volem viure en aquesta societat – declara el manifest de la campanya – . Expressem que ens importen els problemes de la societat en què vivim”.
(Puede haber caducado)