Xinesos de l'Eixample Els problemes de la convivència

"No entenem per què ens culpen de tot"

estranyesa · La comunitat oriental està sorpresa que a Fort Pius els culpin de la pujada dels lloguers dels locals comercials sabateries · "Si n'obrim és perquè ens van bé", diuen els xinesos PRESSIÓ· Els veïns es van reunir dimarts per demanar que s'eviti la proliferació de "magatzems" al barri

Avui, 06-04-2006

No entenen les crítiques dels veïns. Els immigrants xinesos que viuen a la dreta de l’Eixample de Barcelona, en l’anomenada chinatown, estan sorpresos de ser l’objectiu de les crítiques veïnals. “Estem d’acord que hi ha algunes coses que hem de corregir. Però que no ens acusin de tot”, diu Han Sun, comerciant de la ronda de Sant Pere i secretari de l’Associació de Comerciants Xinesos del sector tèxtil de Barcelona. Sun, que dimarts va acostar – se al local on 400 veïns celebraven la tercera reunió en protesta per la proliferació dels comerços xinesos al barri, ho té clar. “Nosaltres hem vingut aquí a treballar i a guanyar diners per a les nostres famílies. Ser immigrant és molt dur, però nosaltres no demanem res a ningú. No entenem que ara els veïns ens culpin de tot”. Al contrari, segons Han Sun, la majoria de crítiques que els fan no tenen raó de ser.

Aquest empresari xinès, que fa 17 anys que viu a Barcelona i parla un català perfecte, no entén, per exemple, que els veïns els culpin d’ocupar tots els locals que van tancant els botiguers de tota la vida perquè, segons diuen aquests, no poden pagar els alts lloguers que s’estan imposant. “A nosaltres també ens apugen els lloguers”, diu. “A mi no em serveix que un carnisser digui que la culpa que no li renovin el contracte és nostra perquè nosaltres pagarem més. Què vol dir? La culpa, en tot cas, és del propietari del local que augmenta tres vegades el preu del lloguer. O no?”, insisteix.

Han Sun també té clar que si els veïns de tota la vida tanquen les seves botigues no és per culpa dels xinesos. “Si un negoci tanca és perquè no funciona. Què vol dir, que és culpa nostra? Oi que els forns no tanquen perquè sempre hi tenen gent? Doncs això: els negocis que tanquen són els que no funcionen, i això no té res a veure amb nosaltres”.

Aquest representant de la comunitat xinesa a Barcelona tampoc entén que els veïns no vulguin “tantes sabateries, basars i locals de bijuteria” al barri.

“No volem que el barri es converteixi en un polígon industrial, ple de magatzems”, és la queixa dels veïns i el motiu de més de 300 pancartes que dimarts a la nit es van repartir a la reunió veïnal i que ahir van començar a penjar – se dels balcons.

“Això és filar molt prim”, diu Sun, i recorda que una botiga és un negoci “i es regeix per les normes del mercat”. “Nosaltres anem provant. Primer va haver – hi el boom dels restaurants i ara tenim aquest altre tipus de negoci, que és el que ens funciona. No hi poden dir res: és legal”.

Han Sun desmenteix que als xinesos “ens donin els permisos per obrir les botigues més ràpids que a la resta de la gent” o algun tipus d’ajuda. “Quina absurditat”, diu. I critica que la gent d’aquí només vegi el que els és negatiu a ells. “Per què no es diu, quan un xinès s’està dos mesos esperant un permís per fer obres?”.

Paral·lelament a les reunions dels veïns de la dreta de l’Eixample, les associacions de comerciants xinesos també han celebrat una reunió per demanar a tots els empresaris que “compleixi amb la normativa” i no donin motius de queixa. Els xinesos ja preparen ara una segona reunió: “Volem que tothom respecti la llei”.

Pel que fa a l’espinós problema de la integració, Han Sun demana als veïns d’aquí una mica de comprensió però també els pregunta què fan ells per acostar – se a la seva comunitat. “La gent ha d’entendre – explica – que nosaltres tenim un greu problema amb la llengua”. "També ens diuen que no comprem en els negocis d’aquí, però això és absolutament mentida. On es pensen que em compro la roba jo? ", diu Sun.

Per contra, assegura que els veïns mai els han convidat a una reunió. I lamenta que les entitats catalanes mai els hagin demanat de participar en algun acte social o esportiu del barri.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)