immigració

UGT xifra en 265.000 els 'sense papers'

Avui, 01-04-2006

El procés de regularització de l’any passat va aconseguir treure a la llum una bona part de l’economia submergida i l’explotació de treballadors immigrants, però, segons dades que ahir va fer públiques la UGT, encara hi ha a Catalunya unes 265.000 persones que treballen en situació irregular.

El secretari d’Immigració del sindicat, Kader Aslimani, va valorar molt positivament que 115.000 persones es poguessin acollir al procés i sobretot que tenir papers els hagi permès accedir a feines que es corresponen més amb la seva formació. Va exposar que, per exemple, persones que treballaven en el servei o a l’agricultura estan ocupades ara en sectors com l’alta tecnologia, el metall i fins i tot la medicina.

De totes maneres, creu que cal que Treball exerceixi mà dura amb l’economia submergida i va demanar sancions exemplars en sectors com el servei domèstic, la construcció i la restauració. Va reclamar també que es posin en marxa “veritables polítiques d’immigració més enllà de les bones paraules” i va augurar que les competències que tindrà Catalunya en la matèria un cop s’aprovi l’Estatut poden contribuir a reduir l’economia submergida.

UGT, a través del servei AMIC, va atendre l’any passat més de 25.000 persones d’origen immigrant. Van ser sobretot persones en situació regular (57%), en edat laboral (un 76% d’entre 18 i 40 anys), procedents del Marroc (6.340) i l’Equador (3.296), que treballen a la construcció (26%), el servei domèstic (21%) i l’hostaleria (15%). Kader Aslimani va assenyalar que més de la meitat dels atesos tenen la família aquí o bé volen portar – la tan aviat com puguin. Això indica, va afegir, una voluntat de quedar – se.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)