Professionals catalans s'uneixen pels refugiats
Infermers, treballadors socials i advocats expliquen la seva experiència als camps de Grècia Volen crear un ‘Catalan team' amb el suport de Cooperació Reclamen solucions als estats europeus
Avui, , 22-06-2016MAYTE PIULACHS – BARCELONA
El Col·legi d’Advocats de Barcelona va fer ahir d’altaveu de les iniciatives que diferents professionals, a títol individual o creant petites ONG, han realitzat els darrers mesos per ajudar els refugiats apilonats als camps de Grècia.
És el cas d’un grup d’infermers de l’hospital Clínic de Barcelona, que van crear l’ONG Ajudem, Ayudamos, Help, amb l’empenta de la parella formada per Meritxell Cascan i David Estruc. “Hem estat tres cops allà. Quan vam arribar estava tot ple de fang i cremaven plàstics i de tot i provocava tos als nens. Hem posat petits pegats en la higiene i infermeria. Però el que cal és que surtin d’allà, són persones com nosaltres”, afirmava Cascan, il·lusionada amb la feina feta al camp d’Eko a Grècia. Hi tornaran la setmana vinent perquè “ara els han dut a naus desballestades”.
La parella d’infermers s’ha posat en contacte amb altres ONG, com ara Stop Mare Mortum, Bombers Voluntaris, Districte II i Eko Project per crear un Catalan team als camps de refugiats i una xarxa per atendre’ls a Catalunya amb el suport de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat. “Hi ha molts voluntaris catalans a Grècia, i els nens ja et diuen «t’estimo»”, deia Estruc.
El treballador social Joan Mas també va explicar la seva tasca al desaparegut camp d’Idomeni, on fins i tot van fer un plànol per situar serveis i recursos, però no van poder-lo usar perquè el van desmantellar. Mas, “per posar nom a aquestes persones”, va explicar el cas de tres famílies que hi va conèixer.
Cascan i Mas van participar en la taula rodona, presentada per la vocal de la junta del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Montse Montal, i moderada pel degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh. L’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya van impulsar aquesta jornada, sota el títol Societat civil i persones refugiades: hi ha vies legals per acollir-les a Barcelona?
L’advocada i especialista en protecció jurídica internacional Anna Figueras va explicar les grans dificultats que tenen les persones migrades per poder obtenir permisos i visats per anar a Europa. Va explicar que el tractat de Schengen permetria donar-los una sortida, però els estats europeus no ho volen fer, ni compleixen les quotes d’acollida marcades per la Unió Europea. Figueras també va explicar que, com que la llei de 12/2009, reguladora del dret d’asil, no té encara reglament, el govern espanyol “no hi fa res”. A més, Figueras va alertar del cas de les persones que ja estan a l’Estat espanyol i després de dos anys d’esperar, en un 68% dels casos, se’ls denega la regularització. L’Ajuntament barceloní té un servei per a ells.
LA XIFRA
42%
expulsats a Ceuta i Melilla,
va indicar l’advocada Anna Figueras, que va qualificar-ho com “el nostre forat negre”.
LA FRASE
Els refugiats ens pregunten: per què no ens voleu acollir? I els diem que els ciutadans sí que volem
Meritxell Cascan
INFERMERA D’AJUDEM, AYUDAMOS, HELP
(Puede haber caducado)