MSF renuncia als fons de la UE per la política envers els refugiats

Avui, , 17-06-2016

Metges Sense Fronteres ( MSF) ha anunciat aquest divendres que renuncia a tots els fons públics de la Unió Europea i els seus estats membre “en protesta per la perjudicial política migratòria europea, basada en la dissuasió i a allunyar el màxim possible de les seves costes als qui fugen de la guerra i el sofriment”.

En una roda de premsa i un comunicat emès posteriorment, MSF ha aclarit que “aquesta decisió és d’efecte immediat i s’aplica als projectes de MSF de tot el món” i ha denunciat la situació en la qual es troben milers de refugiats i immigrants que han quedat “abandonats a la seva sort sense importar el cost humà” des que va entrar en vigor fa tres mesos l’acord migratori subscrit entre la UE i Turquia.

En especial, ha denunciat la situació de més de 8.000 persones, entre les quals hi ha centenars de menors no acompanyats, que estan atrapades a les illes gregues i que temen ser tornades per la força a Turquia, malgrat la qual cosa “se’ls priva d’assistència legal, la seva única defensa contra una expulsió col·lectiva”.

La majoria d’ells han fugit de la guerra a Síria, l’Iraq i Afganistan.

“MSF porta mesos denunciant la vergonyosa resposta europea, centrada a dissuadir a aquestes persones en lloc de proporcionar – los l’assistència i la protecció que necessiten”, ha assenyalat el secretari general internacional de MSF, Jérôme Oberreit.

“L’acord entre la UE i Turquia va un pas més enllà i posa en perill el mateix concepte de refugiat i la protecció que aquest ofereix a les persones en perill”, ha afegit.

L’ONG ha criticat també la proposta de la Comissió Europea (CE) de tancar acords similars amb més de 16 països d’Àfrica i Pròxim Orient, entre els quals podrien estar Somàlia, Eritrea, Sudan i Afganistan, quatre dels deu principals països d’origen dels refugiats i sol·licitants d’asil que arriben a Europa.

“Potser l’única oferta que Europa pot fer als refugiats és que es quedin als països dels quals fugen desesperats? Un altre cop, la prioritat d’Europa no és donar – los la millor protecció disponible, sinó mantenir – los ben lluny amb la major eficiència possible”, ha lamentat Oberreit.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)