La solitud del Mediterrani

Avui, , 19-04-2016

Fa exactament un any Europa es despertava sacsejada per la tragèdia contemporània més gran viscuda al Mediterrani. Prop de 800 persones van morir ofegades quan la petita embarcació en què viatjaven amuntegades, que havia salpat de Líbia i es dirigia a Itàlia, es va enfonsar. Aleshores va semblar que la vergonya col·lectiva havia arribat al límit i que Europa deixaria de contemplar amb passivitat com les seves costes esdevenien un cementiri de desesperats.

Des de llavors, però, la situació només ha empitjorat. La falta de mitjans i el revifament de la ruta migratòria mediterrània cap a Itàlia estan posant a prova el país. Tot just ahir el govern italià va informar que una nau de la marina militar havia iniciat finalment les maniobres per recuperar l’embarcació enfonsada l’any passat, i que a finals de mes es podran iniciar les tasques de recuperació dels cadàvers.

Els traficants de persones havien tancat amb clau molts migrants a la bodega –els que havien pagat menys– i, per tant, es preveu que molts cossos encara estiguin dins de la barca que va naufragar. Mentrestant, el flux migratori cap a Itàlia pel mar va augmentant, i per tant, també el risc de naufragis. Segons Frontex, l’agència de control de fronteres de la UE, des que Macedònia va tancar la frontera amb Grècia el nombre de refugiats que han arribat a Grècia ha disminuït a la meitat, mentre que el dels que han arribat a les costes italianes s’ha més que doblat. Al març van arribar a Itàlia prop de 9.600 migrants, mentre que el mateix mes de l’any passat van ser 2.283.

Itàlia se sent cada cop més abandonada i impotent davant del drama de la migració, i el tancament de fronteres, a més de posar en qüestió el fonament i el sentit de la UE, deixa el país en una situació delicada. L’última galleda d’aigua freda ha arribat des d’Àustria, veí fronterer del nord d’Itàlia. El govern austríac, que està a punt d’afrontar eleccions, ha decidit tancar la frontera amb Itàlia, el pas de Brenner, als Alps, construint un mur de 250 quilòmetres per evitar l’entrada de refugiats. Les regions del nord d’Itàlia estan preparant un pla d’emergència per afrontar l’eventual concentració de refugiats que es produirà al maig, quan el mur s’hagi enllestit. El pas de Brenner és crucial per a la comunicació entre Itàlia i Àustria. El seu tancament podria comportar no només un drama humanitari, sinó també econòmic per a Itàlia: es posarien en perill les exportacions i el turisme.

Per tot plegat, el primer ministre, Matteo Renzi, ha demanat a la Comissió Europea que es pronunciï respecte al tancament de la frontera austríaca i ha tornat a demanar una guàrdia de costes europea. És impossible calcular la quantitat de vides humanes perdudes mentre intentaven arribar a Europa per mar, de forma clandestina, fugint de la misèria o la guerra i que mai seran notícia. Se sap del cert, però, que salpen moltes més barques que no pas les que es té constància que arriben. Ahir tots els mitjans italians van obrir les edicions digitals amb la notícia en portada de l’enèsim naufragi massiu. Citant la BBC Arabic, que al seu torn citava mitjans locals somalis, els mitjans italians asseguraven que 400 migrants –la majoria somalis, etíops i eritreus– procedents d’Egipte havien naufragat mentre es dirigien a Itàlia. El dia anterior un vaixell d’una ONG havia salvat 108 persones i recuperat sis cadàvers al canal de Sicília.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)