L’èxode de la gent gran
El 5% dels immigrants que entren a Europa pels Balcans són persones d’edat avançada
La Vanguardia, , 12-02-2016Avegades, la desesperació és més forta que l’edat. “Ja no podíem viure a l’Iraq”, diu Muhbet , una dona de 65 anys, l’edat a partir de la qual l’ONU qualifica una persona d’anciana. Muhbet va fugir amb part de la seva família fa dos anys. Van ser en un camp de refugiats a Turquia fins que van creuar l’ Egeu . Van a Europa perquè s’ha d’operar del genoll.
De la mateixa manera que Muhbet, milers de desplaçats de més de 65 anys han emprès el viatge cap a Europa. Entorn del 5% de refugiats pertany a aquest col·lectiu, segons Francisca Baptista da Silva, responsable de Metges sense Fronteres (MSF), i el 60% de les malalties tractades a les persones grans són derivades del viatge. Molts avis, diu, se senten humiliats per la debilitat física que experimenten al llarg de la ruta.
El cansament és un dels símptomes més acusats entre els ancians, seguit de les malalties cròniques i de l’atròfia física causada pel llarg camí que recorren i per les moltes hores en trens i autobusos. La doctora Angeliki Kosmatopulu explica que “les malalties cròniques empitjoren pel trajecte, atès que alguns perden la seva medicació. És difícil tornar a aconseguir – la i no estan controlats”.
Molts avis fan el llarg recorregut amb crosses o amb cadires de rodes que els seus familiars empenyen durant hores. A causa de les baixes temperatures, amb jornades a menys de 10 graus sota zero en la ruta dels Balcans, el camí s’endureix i apareixen nous símptomes. Ara aquesta gent gran no només recorre quilòmetres sense parar portant bosses que pesen, o espera hores fins que les autoritats decideixen obrir la frontera, sinó que ho fa sota la neu i en condicions extremes. Arriben les infeccions respiratòries i els refredats.
Molts s’han quedat a casa. Najiva Omari, afganesa de 32 anys, explica des de l’estació de tren de Presevo (Sèrbia), que la seva mare, de 75 anys, s’ha quedat a l’ Afganistan. La Najiva i el seu marit, que viatgen amb els seus tres fills, tenen febre i estan molt cansats. La dona explica que la seva mare no hauria pogut passar per tot el que ells estan vivint. “Cada nit somio amb ella. Estic molt espantada pel que li pugui passar”.
Els que emprenen el viatge expliquen que, si surten dels seus països, és perquè volen estar amb els seus familiars, ja que alguns es troben a Europa. És el cas de Faeka Omar, refugiada de 64 anys procedent de Homs. Fa tres anys que ella i el seu fill van sortir de Síria. Recorden ben bé el dia en què van anar des d’ Istanbul fins a Izmir, i d’allà en bot a l’illa grega de Kos. Per la Faeka, aquell trajecte d’hora i mitja va ser el més dur de tota la ruta. “Va ser perillós, molt incòmode i amb olors insuportables. Hi havia molta gent plorant”.
En la guerra siriana, la Faeka va perdre el seu fill primogènit i el seu marit. Aquesta dona vol arribar a Alemanya perquè allà hi ha la resta dels seus fills. Però l’entristeix el fet d’haver deixat enrere el seu país. Segons explica el seu fill Jalal, “la nit en què vam haver d’esperar set hores per passar de Macedònia a Sèrbia, la meva mare no va parar de plorar recordant Síria”.
Les dificultats patides fan aflorar atacs de pànic, estrès, hipertensions i depressions. Ho explica la psicòloga Roza Moisidu al camp de trànsit d’ Idomeni (Grècia). “Molts ancians han patit tant que durant un viatge tan exigent com aquest totes aquestes males experiències surten a la superfície”. Tot i això, la seva capacitat de resiliència és molt més gran que la de grups de menor edat. “El fet d’haver sobreviscut a guerres i a situacions crítiques a la seva edat els converteix en persones més calmades, tranquil·les i reflexives. Això ajuda molt els joves, més impacients i agressius”.
A causa del patiment, alguns adults aparenten tenir més edat de la que tenen. Altres diuen que tenen una edat inferior a la que tenen. Abdullah Darbu, kurd de l’Iraq, afirma que té 39 anys. Potser aquest home que ha de vorejar els seixanta té por de no trobar feina quan arribi a Alemanya si descobreixen que la seva edat de jubilació és molt a prop.
La gran majoria de refugiats d’edat avançada van en grup, i quan arribin serà la família qui se’n cuidarà. “Haurem de veure quin és la política d’integració d’Europa amb aquests adults que hauran de cuidar de la seva gent gran”, diu Da Silva. Ells ho esperen tot. L a Muhbet, la refugiada iraquiana, subratlla: “Europa és pau. Està lluny dels assassins”.
Una altra de les psicòlogues, Angela Aboletsi, explica que els refugiats més grans només es preocupen pel futur de les seves famílies. Volen viure en un país sense guerra perquè els seus fills puguin treballar i els seus néts puguin anar a l’escola. La Muhbet, de fet, diu que tant li és ser a Alemanya o a l’Iraq. “L’únic que vull és estar amb la meva família”.
“Aquests avis –acaba Aboletsi– només coneixien un país. Se senten connectats amb la seva terra, de la qual han estat engegats. Molts s’estimarien més no haver hagut de marxar. Però no han tingut cap altra elecció”.
(Puede haber caducado)