La revista «Saó» analitza en un Quadern les dues cares de les migracions
Avui, , 15-10-2015La Unió Europea està vivint una doble crisi migratòria. Quasi mig milió de persones han entrat de forma irregular a la UE entre gener i setembre d’enguany, de les quals més de la 400.000 han sol·licitat protecció internacional, segons Eurostat. La majoria són de Síria, la resta d’Àfrica i l’Orient Mitjà, principalment de Nigéria, Eritrea, Afganistà i Iraq.
Fugen, ja ho sabem, de la guerra, la fam i la repressió. Aquests representen una modesta quantitat dins de la impressionant xifra 59,5 milions de refugiats a tot el món en 2015, segons ACNUR, un nivell mai vist des de la II Guerra Mundial. És la primera cara de les migracions, la més dura i cruenta.
La segona cara, no menys injusta, afecta a l’opulenta Europa. Milers de ciutadans europeus, sobretot joves, es veuen obligats a emigrar del seu país en busca de treball a causa de les polítiques classistes de retalls dels governs neoliberals, entre ells l’executiu de Rajoy.
Els espanyols tornen a ser emigrants. Segons la premsa europea, al voltant e 300.000 joves han abandonat el país des de 2008. Entre ells, metges, arquitectes i molts professionals qualificats.
Aquesta dura realitat és analitzada en el Quadern del número d’octubre de la revista Saó, titolat “Les dues cares de les migracions”.
El suplement compta amb un visió multidisciplinar a càrrec de reconeguts experts en la matèria. El sociòleg Ximo García Roca denuncia el fracàs d’Europa en la gestió de les migracions, perquè està més interessada en ser un Mercat Comú que no un territori de persones i ciutadans.
Igualment, la responsable del programa Estudis de la Fundació CeiMigra, Luisa Melero, reflexiona sobre els factors d’expulsió i d’atracció en els moviments migratoris, donant xifres actuals sobre el tema.
Així mateix, el periodista Benjamín Serra es pregunta on se està la generació espanyola més preparada de la història. I finalment, el tècnic d’intervenció comunitària intercultural, Álvaro Burgos, proposa models de participació activa i de construcció conjunta que poden aplicar els països receptors d’emmigrants.
El Quadern es completa amb una entrevista al professor expert en migracions, Joan Lacomba, realitzada per Teresa Ciges, i l’original portada dissenyada per Maria Mandingorra.
(Puede haber caducado)