L'infern dels migrants a través dels ulls de Samia
La Vanguardia, , 06-10-2015El passat estiu la immensa majoria de mitjans de comunicació del nostre entorn va centrar la seua atenció durant setmanes en els refugiats que, fugint de la guerra de Síria, arribaven a Europa després de superar un trajecte ple de penalitats. El debat social i polític generat al voltant d’aquesta situació va mostrar la força dels mass – media (sobretot la dels audiovisuals) a l’hora de crear opinió. I també la hipocresia d’una societat , l’occidental, que tot i ser conscient d’aquesta realitat no en va fer res fins que la va tenir a les portes de sa casa.
Perquè al contrari del que puga semblar, l’èxode de centenars de milers de persones que fugen, jugant – s’hi la vida en moltes ocasions, de la guerra i la misèria que assolen llurs països no és ni de bon tros nova. Que ja no recordàvem les pasteres de l’estret de Gibaltrar o els morts de Lampedusa? Malauradament, el torrent informatiu que ens arriba cada dia ajuda a desenvolupar unes memòries molt curtes. Això fa que aquestes tragèdies i les seues causes siguen ràpidament oblidades, cosa molt greu si entenem el gran sofriment que provoquen a tanta gent.
Per combatre aquest oblit, el periodista italià Giuseppe Catozzela va escriure la novel·la Córrer sense por, editada per Sembra Llibres en català, amb traducció d’Anna Casassas, i que ara arriba en edició de butxaca. L’obra reconstrueix la vida de Samia Yusuf Omar, una jove somali que volia ser atleta professional. Samia va nàixer i es va criar a la ciutat de Mogadiscio, la capital d’un Estat fallit que ha patit el caos i la guerra des dels anys 90 del segle passat. Malgrat aquest ambient tan poc propici, la voluntat de Samia i l’ajuda del seu amic Alí van fer que ella progressara fins a participar com a corredora en el Jocs Olímpics de Pequín de 2008.
En tornar de la Xina, Samia es va proposar preparar – se de valent per a competir en l’Olimpíada de Londres de 2012. La violència als carrers de la seua ciutat, on cada vegada eren més presents les milícies gihadistes d’Al – Shabaab, va empényer Samia a emigrar a la veïna Etiòpia, on podria entrenar sense guerra. Però davant la dificultat d’obtenir la documentació que li permetera residir a Etiòpia, la jove atleta va decidir seguir els passos de la seua germana: emigrar a Europa. El que va venir després ho podreu trobar en el llibre.
La novel·la de Catozzella, atresora moltes virtuts, però en podríem destacar dues. D’una banda, posa cara i nom a un col·lectiu tan anònim com el de les persones migrades, que arrisquen les seues vides amb l’únic objectiu d’arribar a un lloc on poder viure en pau i fugir de la misèria. Ja no es parla d’una massa de gent, sinó d’una persona concreta, amb una història pròpia, amb una família que queda al seu darrere, amb somnis. Com qualsevol de nosaltres.
De l’altra, narrar amb una sensibilitat exquisida una realitat crua i – l’adjectiu no és cap exageració, ans es queda curt – brutal com és la travessia que han de recórrer les persones migrants fins arribar a les costes de Líbia, última parada abans de tractar de fer el salt a les costes italianes: la duresa del desert, els abusos de les màfies, la impotència i la por d’una gent que no té cap control sobre les seues vides… Tot això apareix al llibre, però narrat d’una manera molt respectuosa amb qui ho sofreix, a través de la innocència de Samia, una protagonista que el lector mai no podrà oblidar.
En dies en què les persones refugiades arriben a casa nostra fugint d’un horror de què Occident és en bona part responsable i en què les tendències xenòfobes volen tornar a traure el cap, la lectura d’un llibre com Córrer sense por pot fer molt de bé. En primer lloc, perquè provoca una solidaritat immediata amb aquestes persones. I en segon, perquè aquesta solidaritat, la tendresa dels pobles, és la que ens ha de portar a exigir de manera contundent que es pose fi a les situacions que provoquen aquestes tragèdies. Com l’autor posa en boca de Samia: “Ningú, al món, en el que dura una vida, hauria d’haver de passar aquell infern”.
(Puede haber caducado)