Més de 10.000 refugiats arriben a la frontera d'Àustria aquest dissabte

Avui, , 19-09-2015

La crisi dels refugiats al sud – est d’Europa ha viscut aquest dissabte una jornada de molt moviment enmig de creixents friccions diplomàtiques entre els països afectats, sobretot entre Croàcia i Hongria.

Mes de 10.000 refugiats han arribat des de la matinada d’avui a diversos punts fronterers d’Àustria, sobretot amb Hongria, però per primera vegada també amb Eslovènia, segons ha informat la policia austríaca.

El procediment triat ha tornat a ser el mateix que en les dues setmanes anteriors: els refugiats han estat enviats d’un país a un altre de forma organitzada per acabar finalment a Àustria, des d’on es traslladaran en els propers dies a Alemanya, la desitjada destinació final de gairebé tots els desplaçats.

Enmig d’aquest recorregut de milers de persones, entre ells cada vegada més famílies amb nens, hi ha hagut diverses polèmiques diplomàtiques i creuament d’acusacions entre països veïns.

El primer ministre de Croàcia, Zoran Milanovic, ha reconegut avui públicament que el “pla B” del seu govern –anunciat ahir per gestionar la crisi migratòria– consisteix en realitat a “obligar” a Hongria a acollir als refugiats que entren a Croàcia a través de Sèrbia, portant – los fins a la seva frontera.

Des de Budapest han respost amb irritació afirmant que “Croàcia ha renunciat la cooperació amb Hongria i tota la Unió Europea (UE) i ha “mentit a tothom”. Segons el ministre hongarès d’Exteriors, Péter Szijjártó, és “mentida” que els dos països hagin acordat el trasllat de milers de refugiats a Hongria i ha explicat que “el dia següent que el sistema [croat d’immigració] col·lapsés”, Croàcia els va enviar tots a territori sirià.

Szijjártó ha amenaçat obertament amb bloquejar l’accés de Croàcia a la zona Schengen, de lliure circulació comunitària, perquè, al seu parer, “no respecta les legislacions europees” i deixa passar milers de refugiats sense registrar – los.

En la mateixa línia, Antal Rogán, líder del grup parlamentari del partit governant hongarès, el conservador Fidesz, ha advertit a Croàcia, “com a país comunitari vol entrar a la zona de Schengen” que “tot té conseqüències”. “Si aixeca les mans i diu que no pot defensar les seves fronteres, el govern hongarès, quan es decideixi la seva integració dirà que Croàcia, amb el seu govern actual, no està preparada”, ha etzibat Rogán.

Al mateix temps, Hongria ha anunciat avui l’enviament de 500 soldats més de la reserva a la zona fronterera amb Croàcia, on aquesta matinada ha acabat d’erigir una tanca de filat d’1,5 metres d’altura.

Es tracta de la mateixa tanca amb la qual Hongria va segellar aquesta setmana la seva frontera amb Sèrbia, la qual cosa va causar un desviament de l’anomenada “ruta dels Balcans” des d’Orient Mitjà fins a Europa occidental.

Per això, des de dimecres passat han entrat ja més de 21.000 persones a Croàcia, que en la seva majoria ja han abandonat novament el país, principalment cap a Hongria però també cap a Eslovènia.

Les autoritats d’aquest últim país han parlat avui de l’ingrés d’uns 1.500 refugiats, dels quals uns 500 han creuat durant la tarda de dissabte la frontera cap a Àustria.

Eslovènia volia mantenir al principi les seves fronteres tancades als refugiats, al·legant les seves obligacions com a membre de la zona Schengen. No obstant això, el primer ministre eslovè, Miro Cerer, ha reconegut avui que el seu país no té capacitat per impedir l’entrada de refugiats. Per això, ha dit que els immigrants que arribin al territori podran creuar el país de forma controlada i ordenada per arribar a Àustria.

Es calcula que aquesta tarda un miler de persones estan esperant poder entrar al país, a part dels 1.500 que ja ho han fet prèviament. “Esperem un flux controlat de les persones fins a la seva destinació desitjada”, ha explicat Cerer.

El primer ministre eslovè ha parlat d’una coordinació entre Àustria i el seu país, però ha criticat la veïna Croàcia per enviar als refugiats fins a la seva frontera.

Més cap a l’est, uns 2.000 refugiats segueixen entrant diàriament a Sèrbia procedents de Macedònia. Des de la ciutat fronterera de Presevo són enviats en autobusos fins a la ciutat de Sid, prop de la frontera croata. Un cop allà superen els últims quilòmetres caminant per camps de blat de moro fins arribar a la localitat croata de Tovarnik.

Croàcia ha improvisat en aquest lloc un campament de refugiats, on els nouvinguts poden descansar breument, abans de ser traslladats en tren o autobús fins a la frontera amb Hongria.

A contracor, les autoritats hongareses reben des d’ahir als immigrants i els traslladen a diversos centres de registre, que acostumen a estar prop de la frontera amb Àustria.

Més de 4.000 refugiats han arribat avui en dos trens a la ciutat hongaresa de Hegyeshalom, prop del pas fronterer austríac de Nickelsdorf, on han estat rebuts per les autoritats locals.

Des del començament de l’èxode de refugiats, fa exactament dues setmanes, en el camí des d’Hongria fins Alemanya unes 81.000 persones han passat per Àustria, segons han informat avui les autoritats d’aquest país.

De moment no hi ha cap indici que el flux de refugiats es redueixi en els propers dies i setmanes.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)