La UE afronta dividida el pla per al repartiment de 120.000 refugiats
Avui, , 14-09-2015Els ministres europeus d’Interior s’han mostrat aquest dilluns molt dividits sobre la proposta de la Comissió Europea per repartir en dos anys a 120.000 refugiats arribats a Hongria, Grècia i Itàlia, en una trobada extraordinària que se celebra a Brussel·les.
La secretària d’Estat britànica, Theresa May, ha reiterat que el seu país no participarà en el sistema de reubicació de demandants d’asil de la UE, però ha recalcat que des del començament de la crisi siriana ha acceptat a més de 5.000 refugiats i preveu acollir 20.000 sirians directament de campaments de la regió.
“Pensem que les quotes no són la solució”, ha dit el ministre de l’Interior d’Eslovàquia, Robert Kalinak, que s’ha mostrat a favor d’ajudar no només a Grècia i Itàlia, sinó també a Alemanya i Àustria, que són els països on volen anar la majoria dels refugiats.
El ministre de l’Interior italià, Angelino Alfano, s’ha mostrat convençut que la Unió Europea “estarà més segura si els seus països són solidaris entre si”. Ha demanat treballar en la reubicació de refugiats però també en les repatriacions de persones que no obtinguin dret a l’asil, de les quals, segons ell, s’ha de fer càrrec l’agència de fronteres Frontex amb fons comunitaris, perquè “és una responsabilitat europea”.
El ministre holandès d’Immigració, Klaas Dijhoff, ha dit que la proposta de Brussel·les no és més que una alleujament a curt termini però no una solució, i ha destacat que per al seu país és important que aquest treball es combini amb una resposta a llarg termini.
Sobre la decisió d’Alemanya de reintroduir els controls a la frontera amb Àustria, ha dit que Holanda no farà el mateix, encara que sí augmentarà les patrulles a les regions frontereres.
La ministra de Justícia d’Irlanda, Frances Fitzgerald, s’ha mostrat confiada que s’aconsegueixi un acord polític sobre el repartiment dels 120.000 refugiats, encara que ha reconegut que la situació és difícil i diferent en cada país. També ha avançat que avui no es debatrà si serà una mesura obligatòria o voluntària ni el repartiment per països.
Irlanda, malgrat gaudir del dret de no participació reconegut pels tractats comunitaris, està disposada a sumar – se al repartiment i acollir fins a 4.000 persones (inclosos els compromisos de juliol).
El titular de Justícia i Migració de Suècia, Morgan Johansson, ha expressat l’esperança que la UE pugui avui confirmar la redistribució de 120.000 refugiats, que s’afegiran a altres 40.000, i aposta per un sistema obligatori i ordenat. “Necessitem compartir aquesta responsabilitat amb solidaritat”, ha subratllat, i alhora ha desitjat que s’imposin quotes obligatòries.
El titular luxemburguès d’Immigració, Jean Asselborn, el país que presideix aquest semestre la UE, ha insistit en la necessitat d’una resposta europea i ha demanat que, més enllà de “filosofar”, la Unió doni avui “passos concrets”.
Ha insistit que “ningú” té el dret de quedar – se fora del repartiment, i ha advertit que si la UE no pren decisions, altres països seguiran l’exemple d’Alemanya i d’Àustria i “hi haurà caos” en el sistema de Schengen que “acabarà amb un dels majors èxits “d’Europa.
Prèviament, la ministra austríaca d’Interior, Johanna Mikl – Leitner, ha afirmat que el seu país reintroduirà “en poques hores” controls fronterers temporals davant la massiva arribada de refugiats.
Per la seva banda, el ministre grec de Política Migratòria, Ioannis Mouzalas, ha dit que el seu país intenta assumir la seva responsabilitat, també en el registre dels refugiats, però ha posat èmfasi que ara li toca a Europa mostrar solidaritat.
Per Bèlgica, “no està a l’ordre del dia ara” tancar les seves fronteres, segons ha dit el secretari d’Estat belga d’Asil i Migració, Theo Francken, que ha precisat: “És clar que farem un seguiment permanent de la situació “.
La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha afirmat que en la sessió extraordinària d’avui vol “compartir amb els ministres d’Interior la unitat, el consens que tenim sobre la part d’Exteriors de la nostra agenda”
(Puede haber caducado)