Hongria impedeix als refugiats agafar trens
Avui, , 02-09-2015No n’hi ha prou amb dur un bitllet de tren. Per entrar a l’estació de l’est de Budapest ara també cal tenir un passaport europeu o un visat Schengen. El govern hongarès va tancar ahir la terminal de ferrocarrils, que s’ha convertit en un camp improvisat de centenars de refugiats, sobretot sirians, que intenten viatjar fins a Àustria i Alemanya. La tanca filada de 175 quilòmetres de llarg i un metre i mig d’alt a la frontera amb Sèrbia no ha servit per aturar l’allau de demandants d’asil, que estan quedant atrapats a la capital hongaresa. Només en les últimes 24 hores n’han arribat 1.800 més, 380 dels quals són menors d’edat.
El trànsit de trens va quedar interromput durant una hora llarga i la policia va fer fora de l’estació els immigrants, que campen on poden, pels carrers del voltant o al metro, i protesten pacíficament amb crits de “let us go! (deixeu – nos marxar)” i “Germany, Germany!”.
Fins a 245 quilòmetres més endavant, a l’estació de l’oest de Viena, centenars d’austríacs van rebre amb aplaudiments i amb menjar calent els últims refugiats que no havien quedat atrapats a Budapest i havien aconseguit arribar. Dilluns, les autoritats hongareses van deixar passar 3.650 persones cap a Àustria, els agents de policia van deixar de controlar els passatgers dels trens, permetent una sortida massiva de demandants d’asil. Però ahir van canviar d’opinió i els va tornar a barrar el pas.
“Hongria està intentant imposar la llei europea, que requereix a tothom que vulgui viatjar per Europa tenir un passaport vàlid i un visat Schengen”, va assegurar el portaveu del govern hongarès, Zoltán Kovács.
Els refugiats que arriben a Àustria no s’hi queden i continuen el viatge cap a Alemanya, via Salzburg, a prop de la frontera amb el land de Baviera: segons la policia austríaca, dilluns només sis persones, procedents de l’Afganistan, van demanar asil al país alpí. A Munic, la policia no pot gestionar tantes mostres de solidaritat i va tuitejar: “Sisplau, de moment no porteu més ajuda, ja hem rebut prou donacions per ajudar els refugiats que arribaran avui.” El govern alemany nega cap suspensió del protocol de Dublín i insisteix que les normes d’asil no han canviat: els refugiats que arribin a Hongria han de fer les seves peticions d’asil a Hongria.
La Comissió Europea, desbordada, no sap com posar – s’hi. Demà mateix, a Brussel·les, el seu president, Jean – Claude Juncker, demanarà explicacions al primer ministre Viktor Orbán. “Hola, dictador!”, li va etzibar l’última vegada, bufetada inclosa. Els portaveus comunitaris renyen Hongria perquè “Europa no es construeix aixecant tanques i murs”, però alhora reconeixen que no s’hi poden posar ni prendre cap “mesura legal” perquè la protecció fronterera és una “competència nacional i la seva responsabilitat”.
El govern hongarès vol construir en els pròxims mesos un mur de quatre metres d’alt. Orbán també es reunirà amb els presidents del Consell i de l’eurocambra, Donald Tusk i Martin Schulz. I divendres farà pinya amb els seus homòlegs de Polònia, Eslovàquia i Txèquia, el Grup de Visegrad, que no vol ni sentir a parlar de les quotes obligatòries per repartir els asilats que proposa Brussel·les.
Però Juncker, amb suport de la cancellera Angela Merkel, tornarà a posar damunt la taula la seva idea de redistribuir els refugiats amb quotes obligatòries en funció de la població, el PIB, l’atur i les peticions d’asil acceptades en cada estat membre. El problema és que els ministres de l’Interior dels Vint – i – vuit no s’ho miraran fins al dia 14, la seva reunió urgent no és fins d’aquí a dues setmanes, una lentitud marca de la casa que està agreujant el drama migratori.
(Puede haber caducado)