La xacra del Vendrell és l'atur i no pas la immigració
Els primers resultats de l'Observatori de Convivència i Civisme que s'ha fet al municipi parlen d'una desafecció vendrellenca. L'atur està per sobre de la mitjana i hi ha poc teixit empresarial.
Avui, , 07-11-2014El Vendrell és un municipi estigmatitzat per la immigració, però, més enllà de l’etiqueta i de les conseqüències polítiques i socials que se’n deriven, el consistori ha posat fil a l’agulla per intentar fer una radiografia al més fidel possible de la realitat per poder – hi fer front. En aquest context, ahir es van presentar els primers resultats de l’Observatori de Convivència i Civisme, un document creat a partir del creuament de dades oficials i d’enquestes ciutadanes que posa sobre el paper unes xifres que no sempre coincideixen amb la percepció al carrer.
En aquest sentit, una primera dada: un 15,1% de la població que viu al Vendrell ha nascut a l’estranger, un percentatge similar a la mitjana catalana (un 14,9%) i inferior a la mitjana de la demarcació (un 17%). “L’índex d’immigració no és alt i no és el problema”, deia ahir el regidor de Convivència i Civisme, Jaume Domingo, tot i admetre que el context ha “ajudat a inflar el globus” i crear aquesta percepció. I és que de l’Observatori també es desprèn que la sensació és una altra i que més de la meitat dels enquestats (un 60%) consideren que hi ha un conflicte real entre autòctons i immigrants, tot i que la immensa majoria (un 93,5%) admeten no haver tingut mai cap problema amb ells.
Al marge dels immigrants estrangers, la realitat situa el Vendrell en el municipi de la demarcació que més població autòctona ha acollit en els darrers anys i això ha creat “una manca d’arrelament i de sentiment de pertànyer” entre la població.
El problema real
Molta d’aquesta gent que en els darrers anys s’ha establert al Vendrell ha estat per motius laborals. Però com constata l’Observatori, el teixit empresarial del municipi és de “dimensions reduïdes” i des del 2008 s’ha reduït un 16,9%. Això ha fet que es dispari el nombre d’aturats, amb una taxa d’atur del 35%, molt superior a la mitjana de la demarcació i catalana. Més enllà de la xifra d’aturats, hi ha un percentatge important de persones que només tenen estudis secundaris (un 25%). “Aquí si s’ha de prioritzar alguna cosa potser no és un Silicon Valley sinó un Logis Penedès”, remarcava Domingo.
(Puede haber caducado)