Londres refusa un cop més la lliure circulació dins la UE
Cameron referma el compromís d'introduir quotes d'immigrants al Regne Unit. Berlín assumiria la sortida de la Gran Bretanya del club comunitari si Londres qüestionés aquest principi fundacional.
Avui, , 04-11-2014La pugna entre Brussel·les i Londres continua, ara via Berlín. Un portaveu oficial de Downing Street va confirmar ahir que el primer ministre britànic, el conservador David Cameron, està decidit a combatre la lliure circulació de treballadors dins de les fronteres de la Unió Europea (UE). Cameron pretén, d’una banda, guanyar el favor del sector electoral del país més anti – UE i, en conseqüència, més temptat a votar a favor del Partit Independent del Regne Unit (UKIP) en les eleccions generals a celebrar el maig de l’any vinent. De l’altra, vol evitar que més diputats conservadors abandonin les files del partit per engruixir l’UKIP, circumstància que va propiciar fa tres setmanes una elecció parcial que va acabar amb la victòria dels antieuropeus i la seva entrada, per primer cop, a la cambra de Westminster.
L’anunci de Downing Street, setanta – dues hores abans d’una altra elecció parcial per cobrir una vacant conservadora per deserció a l’UKIP, i que pot acabar amb una segona victòria dels populistes, va tenir lloc en una resposta a les filtracions de la premsa alemanya del cap de setmana, en què s’assegurava que la cancellera, Angela Merkel, estaria disposada a assumir la marxa de la Gran Bretanya del club comunitari si Londres volgués qüestionar la lliure circulació de persones dins de la UE. Segons Der Spiegel, en la cimera europea de finals d’octubre Merkel hauria advertit Cameron que una insistència seva en aquest afer col·locaria la Gran Bretanya en una posició de “risc” amb relació a la seva continuïtat als Vint – i – vuit.
Assetjat per l’euroescepticisme, Cameron voldria modificar diferents aspectes dels tractats de la UE i recuperar competències cedides a Brussel·les. En un tema tan tradicionalment sensible per als britànics com és la immigració, vol imposar quotes, fet que implica, a la pràctica, la supressió de la lliure circulació. Però aquest és un principi fundacional de la UE i de la relació entre els estats membres, i Berlín no vol discutir – ho ni que formi part de cap negociació amb Londres. Amb anterioritat, la Comissió ja havia advertit Cameron que aquest és un aspecte irrevocable dels tractats.
L’estira – i – arronsa es produeix en el context de la promesa del premier d’un referèndum a caixa o faixa (sí – no) sobre la pertinença del Regne Unit a la UE al final de 2017 si guanya els pròxims comicis. Per defensar – ne la continuïtat, Cameron necessitaria presentar – se davant dels ciutadans amb fets concrets, entre els quals, la retallada del nombre d’immigrants europeus.
Però per deixar una via de solució i evitar que Londres apostés pel no a la UE, Downing Street podria intentar negociar l’accés als beneficis socials dels treballadors estrangers, més que no pas bloquejar – ne l’accés a partir d’un nombre que, algunes fonts, situen en prop de 100.000 persones l’any.
(Puede haber caducado)