Acusen l'OTAN d'haver deixat morir de fam i set 61 immigrants a alta mar
L'Aliança nega haver vist o sentit la barcassa que va estar setze dies a la deriva davant la costa líbia Els supervivents denuncien que un portaavions els va ignorar
Avui, , 10-05-2011L’OTAN nega haver deixat morir de fam i set al mar 61 immigrants que intentaven arribar a l’illa italiana de Lampedusa. Ningú no va veure ni sentir res: l’Aliança va desmentir ahir taxativament que hagués trobat la barcassa, que a finals de març va estar setze dies a la deriva, tot i l’alerta llançada pels guardacostes italians i els crits d’auxili al portaavions i a l’helicòpter militar amb què s’haurien encreuat. “No hi havia vaixells de l’OTAN a la zona, només hi havia a alta mar el portaavions italià Garibaldi, però operava a cent milles nàutiques i no va veure res”, va al·legar ahir la portaveu de l’Aliança, Carmen Romero.
“Cada matí, quan ens despertàvem, trobàvem més cadàvers, els deixàvem a bord 24 hores però després els havíem de llançar al mar”, denuncia Abu Kurke, un dels onze supervivents de la barcassa procedent de Trípoli que duia 47 etíops, set eritreus, set nigerians, sis ghanesos i cinc sudanesos a bord (entre els quals, vint dones i dos nens, un dels quals, de només un any). Kurke relata que es van quedar sense benzina ni menjar ni aigua a unes 60 milles de la costa líbia, i que van ser tan a prop d’un portaavions, que era impossible que els soldats no s’adonessin que els demanaven ajuda, alçant els dos nens, a la desesperada.
Dos caces els van sobrevolar a poca alçada, i un helicòpter fins i tot els va llançar aigua i galetes i els va fer senyals que tornaria a rescatar-los, però no va tornar mai. Els corrents van anar arrossegant l’embarcació, fins que el dia 10 d’abril va arribar a prop de Misrata, on van morir dos dels onze supervivents.
Portaavions fantasma
El portaavions que hauria desatès la petició de socors seria el francès Charles de Gaulle, segons el rotatiu britànic The Guardian, tot i que a la zona també hi eren l’italià Garibaldi i els nord-americans Kearsarge i Ponce.
L’exèrcit francès també va negar ahir que hagués fet veure que no sentia els crits d’auxili de Kurke, que va arribar a beure’s la pròpia orina i es va menjar dos tubs de pasta de dents per aferrar-se a la vida. “No ens els vam encreuar. Evidentment els hauríem salvat; això no és cosa nostra, segur que no es tracta de cap vaixell francès”, assegura un portaveu de l’estat major francès.
LA XIFRA
72
immigrants
duia la barcassa, sobretot etíops, vint dones i dos nens, un d’ells, de només un any.
Mil ofegats en tres mesos
El règim de Gaddafi fa servir els immigrants com a arma per atacar Europa. Els seus soldats fins i tot ajuden les barcasses a salpar, i en tres mesos de guerra ja han mort ofegats un miler de fugitius, sobretot etíops. L’OTAN tem que la guerra a Líbia empitjori encara més la seva imatge al món àrab, i ahir la seva portaveu va assegurar que és “plenament conscient” que la legislació marítima internacional l’obliga a rescatar les víctimes de naufragis, “com ha fet en el passat i com continuarà fent”. La matinada del 27 de març, per exemple, quan els 72 tripulants es quedaven sense benzina, vaixells de l’Aliança salvaven i duien a Itàlia 550 immigrants.
Precisament ahir van aparèixer tres cadàvers sota la barcassa que diumenge havia naufragat davant l’illa de Lampedusa amb mig miler d’immigrants, amb moltes dones i nens, tot i que semblava que tothom s’havia salvat gràcies a una cadena humana formada per soldats i voluntaris.
(Puede haber caducado)