Mà dura amb pares de Badalona i el Prat per absentisme escolar
EDUCACIÓ
Avui, , 01-04-2008Infància ja ha dut a la Fiscalia de Menors les famílies que consenten que els seus fills no assisteixin a classe des de fa 2 anys | El fracàs de la mediació aconsella imposar sancions |
La direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) instarà la Fiscalia de Menors perquè demani a un jutge sancionar els pares que consentin l'absentisme a l'escola dels seus fills de manera reiterada. Concretament, ja s'estan tramitant tres casos al Prat per la via penal i se n'estan estudiant 10 més de Badalona. En aquest últim cas, es preveu que Infància tramiti directament l'expedient informatiu a la Fiscalia. En tots ells s'ha comprovat que els pares no fan cas de les amonestacions dels serveis socials i la policia i alguns dels menors fa més de dos anys que no trepitgen el seu col·legi.
La llei de protecció i atenció dels infants del 1995 ja preveu sancionar els pares o tutors que "impedeixin a un menor, en període d'escolarització obligatòria, assistir al centre escolar on disposa de plaça i sense causa que ho justifiqui". Tot i això, des que la llei ho preveu, mai s'ha multat un pare per no voler portar el seu fill a l'escola i, per tant, aquest seria un fet insòlit a Catalunya. Altres autonomies sí que han optat ja per la via penal. La multa catalogada com a "infracció lleu" obliga els pares a pagar fins a 3.000 euros, depenent de la negligència de cada cas.
Casos reincidents
Segons Miguel Martos, cap del servei del Barcelonès de la DGAIA, la del Prat del Llobregat ha estat la primera administració a demanar que Infància actuï amb més "contundència" contra l'absentisme. De fet, el del Prat, també va ser un dels primers ajuntaments a implantar un pla local per la prevenció d'aquest fenomen. En barris com el de Sant Cosme, s'havia arribat a registrar un índex d'absentisme del 80% a l'institut. El pla de prevenció del Prat, que posava a disposició de les escoles personal de suport per lluitar contra l'absentisme, no ha reeixit. Per això s'opta ara per la via sancionadora.
En el cas de Badalona, l'absentisme és un dels cavalls de batalla dels treballadors socials del consorci que gestiona Sant Roc, el Remei o Artigas. De fet, des de la seva existència, l'absentisme ha passat del 40% al 34%. Segons el gerent del Consorci Badalona Sud, Miquel Dosta, els programes com el servei despertador, en què la mateixa Guàrdia Urbana va a buscar els alumnes que falten a l'escola, o el d'assistents socials i educadors, fracassen en casos en què la reincidència es converteix en "crònica". Per aquest motiu, en 10 casos han optat ja per la Fiscalia.
Segons el director del CEIP Josep Boada, Casto García, feia molt de temps que se sentien "sols" en la lluita d'aquest fenomen. El director del centre assegura que la majoria de casos d'absentisme es produeixen en famílies desestructurades, generalment, nouvingudes, de gitanos i romanesos, que no tenen prou recursos. I, per tant, segons Casto García, "no té sentit imposar - los una sanció que no podran pagar". Per això, creu que s'ha d'optar pels treballs socials.
(Puede haber caducado)