CCOO alerta que l'economia submergida torna a ser al nivell d'abans de la regularització

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 01-03-2008
El 43% d’immigrants atesos pel sindicat el 2007 no tenien permís de treball
El Marroc, l'Equador i Bolívia, principals orígens dels treballadors

L'efecte de la regularització dels treballadors immigrants que es va fer a l'Estat el 2005 s'ha acabat i la conseqüència és que tornen a augmentar els estrangers que treballen sense permís i el volum de l'economia submergida. El sindicat CCOO va posar números ahir a aquesta realitat: de les persones que va atendre l'any passat el Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE), el 43,3% no tenien autorització per treballar, mentre que l'any anterior els que estaven en aquesta situació eren el 35%.

A més, si es tenen en compte els que sí que tenen permís de residència però no estan donats d'alta a la Seguretat Social, l'economia submergida puja fins a gairebé el 49%, mentre que l'any 2006 era del 27%.

Dones i servei domèstic

El secretari d'immigració de CCOO, Ghassan Saliba, va destacar ahir, amb certa preocupació, que el volum de treballadors que hi ha al mercat laboral clandestí arriba gairebé al nivell que tenia els anys anteriors al procés de regularització del 2005. Saliba va indicar, a més, que són sobretot dones, perquè el servei domèstic i l'atenció a la gent gran són els sectors de l'economia submergida per excel·lència.

Un altre dels elements que fan créixer aquesta bossa d'irregularitat és que els búlgars i romanesos tenen permís de residència des que pertanyen a la Unió Europea, però aquí no poden treballar per compte aliè - hi ha una moratòria fins al 2009 - i, per tant, acaben fent - ho sense contracte.

El balanç del CITE és cada any un estudi de la situació de la població immigrada i els elements més destacats de l'anàlisi del 2007 són que s'incrementa la immigració femenina (el 53% són dones), que les persones que arriben tenen nivells de formació més elevats que els llocs de treball que ocupen (el 10% tenen estudis universitaris) i que els principals sectors d'ocupació segueixen sent el servei domèstic (27%), la construcció (20%) i l'hostaleria (15%).

Pel que fa als orígens, el Marroc continua en primera posició; l'Equador, en segon, i en el tercer se situa Bolívia, que supera Colòmbia.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)