Controvertida memòria

França

Avui, Redacció, 16-02-2008

SHOAH · Sarkozy proposa que cada escolar de 10 anys conegui el nom i la història d’un nen víctima de l’Holocaust REBUIG · Allau de crítiques de mestres, psicòlegs i polítics

Fidel al seu estil expeditiu i sovint polèmic, Nicolas Sarkozy va defensar ahir el projecte Confiar la memòria, que pretén que cada escolar francès de 10 anys conegui, a principis del curs que ve, el nom i la història d’un nen o nena víctimes de l’Holocaust. La controvèrsia davant del possible impacte en els estudiants es va desfermar quan, dimecres passat, es va conèixer el pla, del qual el president francès recordava els detalls ahir al Périgueux, al sud de França, on feia pública la seva proposta d’educació primària.

“No es traumatitza un nen amb el regal de la memòria d’un país”, va dir Sarkozy en resposta a les crítiques, que abracen un ampli ventall i van des dels mestres, pares d’alumnes, metges, psicòlegs, psiquiàtres i polítics, entre ells, la respectada exministra jueva Simone Veil, que va ser deportada pels nazis a Auschwitz quan tenia 16 anys. “No es pot demanar a un nen que s’identifiqui amb un nen mort. És inimaginable, insostenible i injust”, va expressar la pensadora de 80 anys, presidenta d’honor de la Fundació per a la Memòria de la Shoah. Veil va advertir que la iniciativa pot “atiar els antagonismes religiosos” perquè “¿com reaccionarà una família molt catòlica o musulmana quan li demanin al seu fill o filla que encarni el record d’un petit nen jueu?”.

En la mateixa línia, l’exministre d’Educació i excandidat presidencial centrista, François Bayrou, va avisar que “carregar la memòria personal” d’un menor de 10 anys amb el llegat històric “d’una petita víctima d’aquella espantosa tragèdia pot tenir conseqüències psicològiques i morals greus”. En canvi, el Partit Socialista va trobar “oportuna i útil” la iniciativa, tot i que s’ha de fer en “concertació amb el món docent”, un àmbit que s’hi ha expressat majoritàriament en contra.

Contra tots els racismes

Uns 11.000 nens i nenes jueus francesos van ser deportats pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Una xifra que Sarkozy vol que sigui recordada per les noves generacions. Però no només això. El líder gal va més enllà. “És una iniciativa contra tots els racismes, totes les discriminacions i totes les barbàries, a partir d’un fet que interessa els nens; és a dir, la història dels nens que llavors tenien la seva edat”.

En la intervenció d’ahir, Sarkozy va defensar també la no menys criticada obligació de llegir el 17 d’octubre passat, en tots els instituts del país, la carta de comiat escrita als seus pares pel jove resistent Guy Moquet, poc abans de ser afusellat: “Alguns van dir que acomplexaria i traumatitzaria els nens, jo penso que un no es traumatitza quan veu l’exemple d’un jove francès valent”.

Els escolars també hauran de conèixer i respectar “els valors i emblemes de la República”, Marianne (la seva figura al·legòrica), la bandera i l’himne nacional, que “escoltaran dempeus”. I tot seguit va augurar que dividirà “per tres” els índexs de fracàs escolar. Cada any, més del 15% dels alumnes deixen primària en situació de “greu dificultat”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)