"Guerra a la delinqüència"
França
Avui, , 09-02-2008INICIATIVA · Sarkozy presenta el seu pla per acabar amb la inseguretat i l’exclusió social a les ciutats de la perifèria francesa CRÍTIQUES · L’oposició denuncia falta d’ambició i de previsió pressupostària
Nicolas Sarkozy, castigat pels sondejos i atacat per la falta de resultats a l’hora de fer rendir la butxaca dels francesos, ha donat un cop de timó per intentar reprendre la iniciativa política.
El president de la República va desvelar ahir el seu pla d’ajuda a les banlieues, escenari de violentes revoltes el 2005 i la tardor passada. Sarkozy es proposa ni més ni menys que “reiventar” la ciutat per convertir – la en un lloc “d’integració i no d’exclusió”. Per assolir aquest objectiu, el president ha declarat una “guerra sense treva” a la delinqüència – “les bandes, els traficants i els gamberros” – , a la qual destinarà 4.000 policies suplementaris.
Les ciutats franceses de la perifèria compten amb una elevada proporció de població immigrada, originària del Magrib i de l’Àfrica subsahariana, amb índexs d’atur que poden arribar fins al 40% entre els joves. Es calcula que uns 5 milions de persones viuen en barris pobres a França.
“Trencar els guetos escolars”
En el seu pla, que té previst executar els pròxims tres anys, Sarkozy va prometre destinar 500 milions d’euros a millorar les connexions de transports amb les zones especialment difícils i permetre així acabar amb els “guetos” que suposen determinats “barris aïllats”, incomunicats amb el centre de la ciutat malgrat la seva proximitat geogràfica.
També va prometre més oportunitats laborals i contractes de formació per ajudar els joves a trobar feina, així com la creació de 20.000 noves empreses. “Acompanyarem més de 100.000 joves cap a l’ocupació en els tres pròxims anys”, va assegurar. El president es va proposar igualment restablir “la igualtat d’oportunitats” en l’educació i “trencar els guetos escolars”. Així, tots els adolescents de més de 16 anys que van abandonar l’escola sense obtenir cap títol seran acollits en les anomenades “escoles de la segona oportunitat”, que es crearan arreu de França. Per als que “demostrin bones aptituds escolars i no puguin estudiar a casa en condicions com cal” va anunciar la creació d’"internats d’excel·lència". També va anunciar plans per escolaritzar les criatures en barris diferents dels de residència per tal d’afavorir la barreja social. Sarkozy va aprofitar la presentació de la seva iniciativa per denunciar el fracàs de les polítiques aplicades en els darrers vint anys per posar fi a la xacra de l’exclusió social, a l’origen de les revoltes urbanes que es van escampar com un regueró de pólvora des de París a la resta del país.
“No hi ha visió”
El pla, però, va ser ràpidament criticat per l’oposició, que en va denunciar la falta de previsió pressupostària i la falta d’ambició, en comparació amb els objectius que el mateix Sarkozy s’havia fixat durant la campanya electoral que el va dur a l’Elisi al maig. De fet, el cap de l’Estat no va xifrar en cap moment el pressupost total per finançar el seu pla, que la secretària d’Estat de Política Urbana, Fadela Amara, procedent del món associatiu de la banlieue, havia avaluat en el passat en 1.000 milions d’euros.
“No hi ha alè ni visió”, va denunciar el portaveu socialista, Julien Dray, mentre una altra responsable del partit, Delphine Batho, acusava Sarkozy, exministre d’Interior, d’"assumir implícitament el fracàs de la seva política" atès que “ja fa sis anys que promet restablir l’ordre als barris”.
Diverses associacions van denunciar també un “enèsim cop d’efecte” del govern. Els alcaldes i les organitzacions socials alerten periòdicament del risc de noves explosions de violències a la perifèria, que ja ha estat objecte de múltiples plans d’ajuda des de fa 30 anys.
Els darrers disturbis importants van tenir lloc el novembre passat en una ciutat pròxima a París. Els enfrontaments entre joves i la policia van durar dos dies i van fer 150 ferits entre els agents, 80 per trets d’armes de foc.
(Puede haber caducado)