Arriba l'any de la rata

Immigració

Avui, M.R., 06-02-2008

CERCAVILA · La comunitat xinesa celebra el seu cap d’any avui però serà demà quan traurà al carrer el bestiari SHANGHAI 1930 · Aquest restaurant tancarà el carrer Buenos Aires per fer – hi les danses del Lleó i l’Enciam i del Lleó i el Drac MAJORISTES · Els botiguers de Trafalgar també organitzen una festa

Diu la llegenda que un temible lleó va ser subjugat allà a la Xina per un enciam. L’animal, després de menjar – se l’enciam, va perdre la ferocitat i amb això el poble es va assegurar una bona collita i un bon any. La llegenda de l’Enciam i el Lleó i la dansa del Lleó i el Drac es representen cada any a tots els pobles de la Xina i a tots els Chinatowns del món el dia de l’any nou xinès, que és avui. A Barcelona, on hi ha una comunitat xinesa molt important, també es podran veure, però un dia més tard. Avui els xinesos es reserven la festa per celebrar – la en la intimitat i serà demà quan es faran les celebracions més populars.

Els majoristes del carrer Trafalgar – la zona de comerç xinès per excel·lència, els pioners del Chinatown barceloní – treuran el drac i el lleó al carrer a les cinc de la tarda. Una mica més tard, quan ja s’hagi fet fosc, el prestigiós restaurant xinès Shanghai 1930 farà el mateix al carrer Buenos Aires. L’amo del Shanghai 1930, el xef cantonès Lam Chuen Soun, no escatimarà en soroll, ja que té a punt més de 25.000 petards per tirar.

Amb les danses del Drac i el Lleó i del Lleó i l’Enciam – uns balls mil·lenaris que serveixen per demanar una bona collita per a l’any que s’estrena i per donar la benvinguda a la primavera – els xinesos de Barcelona diran adéu a l’any del porc i donaran la benvinguda a l’any de la rata.

Com no pot ser d’una altra manera, avui la majoria de restaurants xinesos de la ciutat faran un menú especial (en un dia com aquest no es pot deixar de menjar ni peix, ni bolets, ni carn de porc, entre moltes altres coses). Segons la tradició xinesa, cada plat que se serveix la nit d’any nou es bateja amb un nom específic per a l’ocasió i busca la bona sort per als comensals en el pròxim any. Per exemple: el peix significa abundància, l’aleta de tauró força i vigor, la carn de porc riquesa i felicitat, els bolets i fongs longevitat, etc.

Els plats es preparen dies abans perquè el mateix dia no s’hagi de cuinar. Tan important com el menjar és decorar els plats i les cases, amb figures i dibuixos que expressen els desitjos de bona fortuna, felicitat, riquesa, abundància, llarga vida i èxit. Els plats d’aquest dia presenten les màximes floritures. Si un dia normal i corrent en qualsevol restaurant xinès, i en el menjar més senzill, els plats es decoren amb flors fetes de pastanaga, cogombre, rave o tomàquet, imagineu – vos com és la decoració en el dia més especial!

L’any nou xinès – que coincideix amb l’inici de la primavera per als xinesos, amb la segona lluna nova després del solstici d’hivern boreal – és la festa més important a la Xina (també al Japó, Corea i Vietnam). Segons la tradició, quan arriba l’any nou, tots els membres de la mateixa família que estan lluny de casa s’han de reunir i reconciliar – se. És un moment de renovada fertilitat de la terra i de la natura, de “tancar comptes amb el passat” i de desitjar una vida millor. Ah!, i de canviar de signe del zodíac.

Com ja se sap, l’horòscop xinès no va per mesos, com a Occident, sinó per anys. I és que diu la llegenda que Buda, abans de partir de la Terra, va citar tots els animals per acomiadar – se, però que tan sols dotze hi van anar. Com a recompensa va posar a cada any el nom d’un d’ells. Per orde d’arribada.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)