El Chinatown s'obre al barri
IMMIGRACIÓ
Avui, , 06-02-2008Els comerços asiàtics de la Dreta de l’Eixample s’adapten més a l’entorn i assumeixen el caràcter d’establiments de barriada |
La comunitat xinesa establerta a l'anomenat Chinatown de Barcelona, a la Dreta de l'Eixample, ha deixat d'obrir botigues al ritme vertiginós amb què ho havia estat fent fins l'any passat. Totalment establerts, els immigrants xinesos, obligats per una moratòria comercial imposada per l'Ajuntament, que va entrar en vigor el març de l'any passat, han racionalitzat la seva oferta. Per entendre'ns: ja no hi ha una sabateria a cada cantonada. Però no només això. El look de les botigues també està millorant i, tot i que encara estan lluny d'entrar dintre dels cànons visuals occidentals (i propis d'aquesta zona), les seves botigues comencen a no semblar simples magatzems.
L'adaptació dels immigrants xinesos, per més que obligada, agrada als veïns de tota la vida i als comerciants, que els últims anys havien posat el crit al cel i havien protagonitzat múltiples protestes per denunciar "la mort del comerç del barri" i l'"empobriment comercial".
Des que el 27 de març va entrar en vigor la moratòria, que limita les noves obertures i impedeix noves botigues majoristes de roba i complements, les coses han canviat molt al Chinatown. A l'espera que l'Ajuntament decideixi el nou mapa comercial del barri, moltes botigues xineses han tancat. Proliferen els cartells de "lloguer" o "en venda" i els empresaris xinesos, pressionats per una Guàrdia Urbana que constantment controla que compleixin la normativa, han començat a traslladar - se a altres zones, entre les quals hi ha Fondo i Montigalà, a Badalona, on encara és més fàcil el contacte amb els seus principals clients: els venedors ambulants.
D'altra banda, els xinesos que continuen al barri, si bé no s'han integrat (aquesta és una comunitat que es manté molt al marge), han deixat d'obrir només negocis o bé de majoristes o bé dirigits a ells mateixos. Ara s'estan adaptant començant a regentar establiments que fins ara portaven gent d'aquí. Un exemple són diversos bars que han agafat després que els seus amos es jubilessin. O el Forn del Cel, una granja del carrer Roger de Flor que continua fent els mateixos brioixos d'abans. Els veïns ni han notat la diferència.
(Puede haber caducado)