Esperança a la 'banlieue'

França

Avui, Àlex Vicente, 23-01-2008

AMBICIÓ · El govern francès presenta un nou pla per millorar l’explosiva situació dels suburbis OBJECTIU · Crearà 45.000 llocs de treball i reduirà l’atur un 40% en tres anys

L’executiu francès va presentar ahir les línies directrius d’un nou pla per redreçar l’explosiva situació dels suburbis de les grans ciutats, escenari d’onades cícliques de violència que semblen el símptoma d’una situació desesperada que cap govern ha sabut combatre amb efectivitat. Armat de voluntarisme, Nicolas Sarkozy pretén trobar ara una solució miraculosa amb la complicitat de Fadela Amara, secretària d’Estat a càrrec de la política als suburbis. Anunciat des de fa mesos pel president francès com “un Pla Marshall per a les banlieues”, sembla perfilar – se com l’intent més ambiciós de les últimes dècades per millorar la situació en aquests barris empobrits i conflictius.

Amara va precisar ahir a la banlieue de Lió – escenari d’un enorme brot de violència el 1990, que avui es considera inaugural i profètic – quins seran els objectius d’aquest pla, que ha batejat Esperança Banlieue i que estarà dotat d’una partida inicial de 1.000 milions d’euros per solucionar les necessitats més urgents en una cinquantena de barris. A mitjà termini, la secretària d’Estat va assegurar que crearà “més de 45.000 llocs de treball en tres anys” i “més de 20.000 noves empreses” als barris conflictius abans que acabi la legislatura. Ho farà a través d’oficines de reclutament que seran obertes enmig d’aquests suburbis, un experiment inèdit en un tipus de barris desproveïts d’equipaments públics i en molts casos sense cap presència institucional.

“Em dirigeixo a una França molt pobra que necessita que l’Estat estigui present al seu costat”, va explicar ahir Amara. L’objectiu és reduir un 40% l’elevat atur juvenil als suburbis. En alguns departaments, fins a quatre de cada deu joves no troben feina, sovint a causa d’un tipus de discriminació difícil de detectar i de combatre. Per aconseguir fer recular l’exclusió social, Amara vol introduir canvis a l’escola i “fer emergir una nova elit de les banlieues”. La secretària d’Estat proposa “un seguiment personal” dels alumnes, així com la creació de “pols d’excel·lència” que proposaran l’aprenentatge de solfeig i de llengües com el llatí i el grec.

Desacords visibles

Amara es juga molt amb el pla, preparat contra rellotge en les últimes setmanes i objecte de visibles desacords amb Sarkozy, que va obligar a posposar – ne la presentació, i amb la seva ministra de tutela, Christine Boutin, que fa pocs dies va dir obertament que no el recolzava. Tot i així, la ministra va decidir acudir a l’acte d’ahir, que es veurà completat amb una presentació més detallada a càrrec del mateix Sarkozy, prevista per al 8 de febrer a l’Elisi.

Amara, filla d’immigrants algerians i crescuda a la banlieue de Clermont – Ferrand, va ser una de les coartades de l’estratègia d’obertura practicada per Sarkozy després del seu triomf electoral. Fins al seu nomenament, havia estat vinculada a l’esquerra i presidia l’associació feminista Ni Putes Ni Submises. En decidir acceptar la temptadora oferta de Sarkozy, Amara s’ha guanyat l’enemistat de bona part dels habitants de la banlieue, com demostren les manifestacions i els crits de “traïdora” que solen acompanyar els seus desplaçaments sobre el terreny. Amara quedarà greument tocada si el pla acaba fracassant estrepitosament, com ha succeït amb tots els intents anteriors.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)