15.000 nous llocs de treball per cuidar persones dependents
BENESTAR
Avui, , 25-12-2007El desplegament de la llei de la dependència necessitarà auxiliars de geriatria, treballadors familiars i assistents socials |
Entre 10.000 i 15.000 persones trobaran feina en els pròxims dos anys com a cuidadors de persones dependents, assistents socials o auxiliars d'infermeria. El desplegament de la llei de la dependència, que converteix en dret l'accés als serveis socials de les persones que no es poden valer per elles mateixes, comportarà la creació de milers de llocs de treball i trobar professionals ben preparats per cobrir - los és a hores d'ara una de les preocupacions dels encarregats de materialitzar la llei en recursos. A més de cursos de formació a tot Catalunya, el departament d'Acció Social i Ciutadania, en col·laboració amb els de Treball i Educació, estudia mesures de formació i regularització de persones immigrades que treballin o puguin treballar en tasques de serveis d'atenció a les persones per cobrir els buits.
Per ara hi ha 25.300 persones reconegudes com a grans dependents, que necessiten suport continuat, de les quals a només 74 se'ls ha adjudicat un servei o una prestació econòmica. Això vol dir que en poc temps, un cop elaborat el programa individual d'atenció (PIA), milers de persones tindran dret a una plaça de residència, un centre de dia, ajuda a domicili, teleassistència o ajuda per pagar un cuidador.
Tot i que aclareix que les estimacions de creació de llocs de treball estan subjectes a múltiples factors i són només això, estimacions, el director del Programa per a l'Impuls i l'Ordenació de l'Autonomia Personal i l'Atenció a les Persones amb Dependències (Prodep), Jordi Tudela, explica que en els dos anys vinents es necessitaran, per exemple, uns 6.000 nous auxiliars de geriatria, 4.500 treballadors familiars i 1.200 treballadors socials. El desplegament de la llei, a més, crearà nous llocs de treball per a personal sanitari, terapeutes ocupacionals, fisioterapeutes, psicòlegs, així com de personal de serveis hotelers i de manteniment, com ara cuineres, netejadores i tècnics.
La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, no amaga que aquesta falta de recursos humans planteja "un problema important". Tot i que el desplegament es farà de forma progressiva hi ha unes necessitats de personal que s'han d'anar cobrint: estava previst que aquest any quedessin cobertes les persones valorades amb el grau 3, que són les grans dependents, i que fins al 2015 arribessin les ajudes i serveis a les que pateixen dependència severa i moderada. Les previsions ja han saltat pels aires en els primers mesos, perquè ja s'han rebut 50.000 sol·licituds, un 70% de les quals corresponen a persones amb el màxim grau de discapacitat, un percentatge molt superior a les més o menys 30.000 que es preveien inicialment.
Dignificar i formar
Tot indica, per tant, que el de l'atenció a les persones i de la salut són sectors amb moltes possibilitats per tenir feina. Per això es treballa amb noves propostes de formació professional per atraure els joves que s'incorporen al mercat laboral i també en formació en origen per a immigrants que volen venir a Catalunya a treballar. Un recent estudi del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya sobre l'atenció social dóna tres claus per millorar el servei: més recursos, més professionalització i millors condicions laborals.
(Puede haber caducado)